SL
EN DE IT

#KranjForCulture: Jesenske šege in navade

Jesen je s svojim raznolikimi barvami prava paša za oči. Narava nam v tem letnem času prinaša kar nekaj dobrot, kot so gobe, kostanj, orehi… Veselijo pa se je tudi kmetje, saj njen prihod pomeni, da bodo svoj pridelek lahko pospravili in iz njega napravili ozimnico.


Z jesenskimi kmečkimi opravili je povezano kar nekaj šeg in navad. Ena izmed teh je ličkanje koruze. Šlo je za družabni dogodek, kjer so se ljudje družili in zabavali. Verjeli so, da se bo dekle, ki pri ličkanju dobi sedem koruznih storžev z rdečim zrnjem, še isto leto poročilo. Tisti, ki je dobil veliko rdečih storžev, je bil oproščen dela za tisti večer. Po opravljenem delu je sledila večerja, ples in veseljačenje. Bolj kot ličkanje koruze, ki ga iz leta v leto vedno bolj oživljajo, pa se je med ljudmi ohranilo martinovanje.

 

Ljudski rek pravi, da je martinovo jesenski pust. Označuje konec jesenskega dela, ko se mošt spremeni v vino. Veselje ob novi vinski letini spremlja značilna pečena gos ali raca z mlinci ter dušenim rdečim zeljem. Martinovo bomo praznovali tudi v Kranju na že tradicionalni Vinski poti v Rovih pod starim Kranjem. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program. Poleg tega se bodo posamezna vinorodna območja predstavila tudi s turistično ponudbo, gastronomijo in kulturnim programom.

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem poteka 9., 10., 16. in 17. novembra. 

Kaj je za vas kulturna dediščina Kranja in Gorenjske?
Informacijska točka Europe Direct Gorenjska v okviru Evropskega leta kulturne dediščine odpira akcijo zbiranja fotografij kulturne dediščine Gorenjske. Akciji se na Instagramu pridružuje tudi VisitKranj. Fotografije, ki zaznamujejo šege, navade, delo, praznovanja, kulinariko, oblačila, stavbe, skratka vse, kar sami vrednotite kot kulturno dediščino Gorenjske, označite z značko  #KranjForCulture. Najboljših 5 bomo poslali Europe Direct Gorenjska, ki jih bodo objavili na svojem Facebook profilu. Najboljših 10 pa bo razstavljenih v izložbi Kranjske hiše.

 

Akcija poteka do 26. oktobra.

 

Literatura:

Trošt, Nada: Šege in navade (2012)

Slovenska turistična organizacija

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo