SL
EN DE IT

#KranjForCulture: Kako so se otroci igrali včasih?

Poletne počitnice so tu! Otroci so z veseljem pričakovali trenutek, ko so se zadnjič zapodili skozi šolska vrata in skoči naproti dogodivščinam, ki jih prinaša poletje. Kako pa so se otroci igrali včasih? Ste se katero izmed njih igrali tudi vi?

 

Daleč najbolj priljubljena ulična igra so bili »ravbarji in žandarji«, ko so se ravbarji skrivali, žandarji pa so jih iskali po vežah, vogalih, za ograjami in drevesi. Zelo priljubljene so bile tudi igre z žogo, kot so med dvema ognjema in nogomet. Čeprav v letih po vojni žog ni bilo mogoče dobiti, otrok to pri igri ni oviralo, saj so si jih izdelali sami tako, da so v nogavico trdo nabasali stare cunje.

 

Poznali pa so še celo vrsto iger, kot so recimo zemljo krast, ristanc, slepe miši, ali je kaj trden most, črni mož, kraljica-prosim-koliko-je-ura, Ljubljana-Zagreb-Beograd, škarjice brusit, gnilo jajce, mačka in miš, skakanje s kolebnico, vrtenje hulahupa, vrtenje vrvi in skakanje čeznjo, koza klamf… Marsikaterega otroka je družba vrstnikov tako prevzela, da je vztrajal na ulici tudi lačen, prezebel, celo polulan, in je šel domov šele takrat, ko je moral, ker so ga klicali starši.

 

Igra Deset devet (ena od različic): žogo mečemo v zid: 10x z obema dlanema (kot odbojko), 9x z desno dlanjo, 8x z levo dlanjo, 7x s prekrižanimi prsti (kot bi molil), 6x od spodaj navzgor v zid z desno roko, 5x z levo roko in 4x z desnim kolenom.

 

Katere igre pa so zaznamovale vaše otroštvo? Kakšne se igrajo vaši otroci? Delite jih z nami preko Instagrama in sodelujte v fotografskem natečaju #KranjForCulture.

 

Kako sodelujete?

Instagram fotografije, ki zaznamujejo šege, navade, delo, praznovanja, kulinariko, oblačila, stavbe, skratka vse, kar sami vrednotite kot kulturno dediščino Gorenjske, označite z značko #KranjForCulture. Najboljših 5 bomo poslali Europe Direct Gorenjska, ki jih bodo objavili na svojem Facebook profilu. Najboljših 10 pa bo razstavljenih v izložbi Kranjske hiše.

 

Akcija poteka do 26. oktobra

Če bi o otroštvu v Kranju radi izvedeli več, vam svetujemo ogled muzejske razstava En ten Tentera – spomini na otroštvo v mestu Kranj, ki bo v Galeriji Mestne hiše razstavljena do konca februarja 2018.

 

Literatura:

Dolžan Eržen, Tatjana: En-ten-tentera: spomini na otroštvo v mestu Kranj (2017)

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo European Gastro award Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE