SL
EN DE IT

#KranjForCulture: Kranjska klobasa

Kranjska klobasa je del kulinaričnega tria, ki v svojem imenu nosijo mesto Kranj. Razvila se je v času avstro-ogrske monarhije na območju Gorenjske.

 

O njenem slovesu veliko pove anekdota s cesarjem Francem Jožefom. Ko so mu jo postregli v znani furmanski gostilni Marinšek v Naklem, so bili v zadregi, ker mu niso imeli možnosti ponuditi bolj svečane jedi. Cesar pa je bil nad klobaso naravnost navdušen in je dejal, da to ni navadna klobasa, to je kranjska klobasa!

 

In po kakšnem receptu jo pripravljajo?

Za pripravo se uporablja samo najboljša svinjina I. in II. kategorije. Nadev je pripravljen iz razdetega* svinjskega mesa (75-80 %) in trde slanine (20-25 %), katerima so dodani nitritna sol, stolčen oz. mlet poper in dehidriran česen. Z njim se napolnijo prašičja čreva, ki se zašpilijo v pare s sklenjenima koncema.

 

Kranjska klobasa se nato vroče prekadi z bukovim lesom in pasterizira. Tako nastane poltrajna, nekoliko dimljena Kranjska klobasa, ki jo je pred uživanjem treba skuhati. Po izročilu tradicije se Kranjska klobasa uživa topla s kislim (praženim) zeljem ali kislo repo ter hladna, z žemljo ali kajzerico, gorčico, nastrganim hrenom in vrčkom piva.

 

Samo certificirani proizvajalci lahko proizvajajo kranjsko klobaso in jo tako tudi poimenujejo.

 

* Razdevanje je postopek ročne (z nožem) ali strojne obdelave (mletje v volku, sekljanje v kutru, homogenizacija v koloidnem mlinu, kosmičenje idr.), s katero se poruši celovitost zgradbe mišičnega, maščobnega in drugih tkiv.

 

Kaj je za vas kulturna dediščina Kranja in Gorenjske?

Informacijska točka Europe Direct Gorenjska v okviru Evropskega leta kulturne dediščine odpira akcijo zbira nja fotografij kulturne dediščine Gorenjske. Akciji se na Instagramu pridružuje tudi VisitKranj. Fotografije, ki zaznamujejo šege, navade, delo, praznovanja, kulinariko, oblačila, stavbe, skratka vse, kar sami vrednotite kot kulturno dediščino Gorenjske, označite z značko #KranjForCulture. Najboljših 5 bomo poslali Europe Direct Gorenjska, ki jih bodo objavili na svojem Facebook profilu. Najboljših 10 pa bo razstavljenih v izložbi Kranjske hiše.

 

Akcija poteka do 26. oktobra.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo