SL
EN DE IT

#KranjForCulture: Kranjski štruklji

Originalni recept te okusne sladice je zapisala Magdalena Pleiweis leta 1868 v svoji knjigi Slovenska kuharica ali Navod okusno kuhati navadna in imenitna jedila.

 

Recept se glasi tako:

Naredi šest jajčnih blekov; potem naredi iz ribane kaše kuh, zdaj ta kuh po jajčnih blekih namaži, sem in tje malo zalzna vrh deni, ter vsacega posebej rahlo vkup zavij, na tri prste dolge koščke zreži, pokoncu košček zraven koščka v pomazano skledo postavi; v piskru pa dobro všprudljaj poldrugo litrovo osmino (pol masleca) sladke kafé-smetane, dve celi jajci, in malo cukra s tem koščke polij, pa speci. Toliko jih imaš za 8 do 10 ljudi.

 

Bi jih znali pripraviti po tem receptu?

Kranjske štruklje, pripravljene po originalnem receptu, vam postrežejo v gostilni Kot (po predhodnjem naročilu). Če pa vas je zamikalo, da si jih pripravite sami, vam bo v pomoč ta recept.

 

Kaj je za vas kulturna dediščina Kranja in Gorenjske?

Informacijska točka Europe Direct Gorenjska v okviru Evropskega leta kulturne dediščine odpira akcijo zbiranja fotografij kulturne dediščine Gorenjske. Akciji se na Instagramu pridružuje tudi VisitKranj. Fotografije, ki zaznamujejo šege, navade, delo, praznovanja, kulinariko, oblačila, stavbe, skratka vse, kar sami vrednotite kot kulturno dediščino Gorenjske, označite z značko #KranjForCulture. Najboljših 5 bomo poslali Europe Direct Gorenjska, ki jih bodo objavili na svojem Facebook profilu. Najboljših 10 pa bo razstavljenih v izložbi Kranjske hiše.


Kranjski štruklji – recept Magdalene Pleiweis


Sestavine (za 8-10 ljudi):

Testo:
1,8 dl mleka
1 jajce
4 žlice bele moke
malo soli

Nadev:
2 rumenjaka
bela moka
5,3 dl mleka ali smetane
1 zvrhana žlica surovega masla
5 rumenjakov
1 vanilin sladkor
1 žlica sladkorja
trd sneg 4 beljakov
slivova ali marelična marmelada

Preliv:
2,5 dl kisle smetane
2 jajci

Priprava:
Iz testa spečemo malce debelejše palačinke. Iz 2 rumenjakov in moke naredimo trdo testo, ki ga naribamo na strgalniku. Ribano kašo skuhamo na mleku ali smetani, da postane gosta. Ohlajeni primešamo mehko maslo, razžvrkljano jajce, sneg in marmelado. Z nadevom namažemo palačinke, jih zrežemo na tretjine, položimo v lončene posodice in prelijemo s prelivom. Pečemo v pečici na 200 °C 10 do 15 minut. Postrežemo še vroče.


* Legenda:

blek – krpica iz razvaljanega nekvašenega testa oz. palačinka
kuh – močnata jed, močnik
zalzen – sladka (marelična, malinova, kutinova ipd.) omaka, preliv; žele
všprudljati – vmešati z žvrkljanjem

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo