SL
EN DE IT

#KranjForCulture: Tekstilna industrija nekoč in danes

Izdelava tekstilnih izdelkov je v Kranju prisotna že od 19. stoletja, svoj razcvet pa je industrija doživela v 20. stoletju.

 

O velikosti in uspešnosti priča dejstvo, da je v Kranju obratovalo 8 večjih in 3 manjše tovarne, kranjska tekstilna industrija je predstavljala 1/4 vse tekstilne industrije v Sloveniji ter je zaposlovala veliko večino vsega industrijskega delavstva v Kranju. Tovarne so z leti ugasnile, tradicijo pa danes nadaljujejo nadarjene šivilje, ki ustvarjajo izvirne kreacije. Njihovega dela ne občudujemo le Kranjčani in Kranjčanke, ampak tudi drugi.

 

Tina Pavlin

Poleg oblek, hlač in kril izdeluje tudi kostume za sodobni ples, ustvarja punčke in kravate, riše plakate ter dekorativno slika na stene. Njen slog zaznamujejo barve, šivi, zanke, tankočutnost in udobje. Če si zaželite njenih unikatnih oblačil, se oglasite v ateljeju na Mohorjevem klancu.

 

Flenart

Unikatna oblačila in dodatki, skrbno kvačkani in pleteni, ob naročilu tudi popolnoma edinstveni vabijo v studio na Tavčarjevi ulici, kjer svoje blagovno znamko neguje Nataša Fleišer.

 

Simona Kogovšek

Na Mohorjevem klancu najdete tudi kreacije Simone Kogovšek. Njena oblačila zaznamujejo subtilnost, atraktivnost, krhkost, praktičnost, lepota, udobje, vsestranskost, nosljivost in brezčasnost. Začetne pisane kreacije so v letih prerasle v prefinjene kose oblačil izbranih barv, ki rušijo klišeje o oblačilih, prešitih s šivi overlock. V njenem studiu so vam na voljo kosi iz sezonskih kolekcij ali pa vam izdela oblačilo po meri.

 

Lucca

Trgovino Lucca lahko v pritličnem lokalu meščanske hiše obiskujete že 22 let. Pred trgovino lahko v sončnih in toplejših dneh opazujete kvačkanje v živo! Njihovo ponudbo krasijo ročno izdelane pletenine in nakit, otroška oblačila ter dodatki za dom. So vas zasrbeli prsti, da ustvarite svojo kreacijo? Obiščite Mestno šivalnico, kjer ponujajo številne šiviljske tečaje in delavnice.

 

Kaj je za vas kulturna dediščina Kranja in Gorenjske?

Informacijska točka Europe Direct Gorenjska v okviru Evropskega leta kulturne dediščine odpira akcijo zbiranja fotografij kulturne dediščine Gorenjske. Akciji se na Instagramu pridružuje tudi @VisitKranj. Fotografije, ki zaznamujejo šege, navade, delo, praznovanja, kulinariko, oblačila, stavbe, skratka vse, kar sami vrednotite kot kulturno dediščino Gorenjske, označite z značko #KranjForCulture. Najboljših 5 bomo poslali Europe Direct Gorenjska, ki jih bodo objavili na svojem Facebook profilu. Najboljših 10 pa bo razstavljenih v izložbi Kranjske hiše.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo