SL
EN DE IT

#KranjForCulture: Velikonočni prazniki

Ali ste vedeli, da praznovanje Velike noči izvira iz indoevropske davnine? Ali ste vedeli, da je jajce prastari simbol življenja, rodovitnosti in plodnosti? Praznovanje Velike noči je obkroženo s starodavnimi šegami in navadami, ki so se ohranile vse do danes.

 

Žegnanje, barvanje pirhov in igre z njimi ter bogato obložena miza Veliko noč spremljajo še danes. Kakšne pa so bile šege in navade včasih? Na cvetno nedeljo se je fantom z butarami zelo mudilo iz cerkve domov. Butare so osmukali in zelenje ponudili živini. Veljalo je namreč, da kdor je prvi v vasi dal živini zelenja iz blagoslovljene butare, je imel celo leto zdravo živino.

 

Žegnan les butare pa naj bi kmetovo hišo, hlev in čebelnjak še danes varoval pred boleznijo, strelo, sušo in poplavo. Na Veliko noč naj bi voda nekdaj imela zdravilno in magično moč. Dekleta, ki so se v tem času umila v studencu, potoku ali vodnjaku so po umivanju postala lepša. Pirhi so bili prvotno rdeče in rumene barve, kar je simboliziralo sonce, ogenj, ljubezen, moč, veselje, zmago in uspeh. Namesto umetnih barvil pa so uporabljali naravna kot so žafran, rdeča pesa, kumina, cvetovi kamilic in še mnoga druga.

 

Kako pa vi praznujete Veliko noč? Kaj je za vas kulturna dediščina Gorenjske?

Informacijska točka Europe Direct Gorenjska v okviru Evropskega leta kulturne dediščine odpira akcijo zbiranja fotografij kulturne dediščine Gorenjske. Akciji se na Instagramu pridružuje tudi Visit Kranj.

 

Fotografije, ki zaznamujejo šege, navade, delo, praznovanja, kulinariko, oblačila, stavbe, skratka vse, kar sami vrednotite kot kulturno dediščino Gorenjske, označite z značko #KranjForCulture. Najboljših 5 bomo poslali Europe Direct Gorenjska, ki jih bodo objavili na svojem Facebook profilu. Najboljših 10 pa bo razstavljenih v izložbi Kranjske hiše.

 

Literatura:

-         Kunaver, Dušica: Pisanica rdeča - Pirhi na Slovenskem (1994)

-         Kunaver, Dušica: Pirh - pisanica - remenka (2012)

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo