SL
EN DE IT

Kulturno zabavni utrip Kranja

V toplejših mesecih vas Kranj vabi v svoj objem s prijetno mestno atmosfero, pestrim koncertnim dogajanjem, športnimi dogodki in okusno kulinariko.

 

Mestni utrip 

Daljši dnevi in toplo sonce nas vabijo na ulice v mestne kavarne na klepet s prijatelji. Na Glavnem trgu se v popoldanskih urah vedno kaj dogaja. Torki so namenjeni otrokom, ki se lahkopreizkušajo na trampolinu, pravi skakalnici in številnih družabnih igrah, kamor jih vabi škrat Kranček. Mestne ulice oživijo tudi ob četrtkih s pestro sejemsko ponudbo lokalnih pridelkov in drugih kulinaričnih dobrot, ob sredah pa ste s kuponom, ki si ga priskrbite na druženju ob torkih ali četrtkih, vabljeni na brezplačno pijačo v mestne kavarne.

 

Koncerti in dogodki

Maj v mesto pripelje Teden mladih (11. – 19. 5). Mladinski festival privabi na tisoče mladih, gosti številne koncerte in različne športne, otroške in kulturne aktivnosti. Glasbena šola Kranj nam pripravlja Zaključni nastop baletnega oddelka z naslovom Ribje fantazije (15.5.) ter Koncert solistov in komornih skupin s pestrim programom in mladostno vitruoznostjo (17.5.). V Predosljah bo potekal jubilejni XV. Mednarodni otroški in mladinski folklorni festival v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine (11. in 12. 5). V Letnem gledališču Khislstein se bo zbralo več kot 500 osnovnošolcev iz cele Slovenije, ki jih druži ljubezen do francoskega jezika (17.5). Preverite pa še številne izobraževalne delavnice, predavanja, predstave in razstave v Mestni knjižnici Kranj.

 

Konec maja vabi Festival Kavka maja ob zvokih popularne, blues, folk, rap ali etno glasbe (24.-27.5.). V Layerjevi hiši vas vabijo na umetniške razstave, urbane projekte ter odlično glasbo, junija pa ne spreglejte festivala Hvala za rože! Z junijem se začenjajo koncerti na Letnem gledališču Khislstein z Big Foot Mama (1.6.) ter Inner Circle (27.6.) in poletni Jazz petki na Pungertu. Pestro pa je tudi v KluBaru ter Trainstaistionu. Več najdete tukaj.

 

Junija se začenja Poletje s Prešernovimi nagrajenci. Na različnih lokacijah se bodo predstavili najpomembnejši ustvarjalci slovenske umetnosti. 16.6 pa v Gorenjski muzej prihaja Poletna muzejska noč, ko bodo vrata odprli vsi muzeji Kranja.

 

Šport

 

Kranj je tudi športno mesto. Od 20. do 22. aprila poteka Mednarodno plavalno prvenstvo Kranja. V soboto 26. 5. pa ste vabljeni na Brdo pri Kranju na 18. županov tek, dobrodelno tradicionalno prireditev za rekreativne tekače in tekačice, ki tečejo za dober namen.

 

Okusi Kranja

Na trge in ulice Kranja se vrača priljubljena Kranska kuhna, ki bo namenjena okušanju tradicionalne slovenske pa tudi mednarodno raznolike kuhinje in bo postala stalnica druženj ob dobri hrani in v prijetni družbi vsako 3 soboto v mesecu. 9.6. na Vovkov vrt prihaja Karavana domačih pivovarjev, ki vaše brbončice popelje na gurmansko razvajanje z domačimi pivi in okusno hrano iz lokalnih sestavin. V prelepem ambientu gradu Khislstein boste doživeli nepozabno kulinarično doživetje.

 

Preverite še drugo pestro ponudbo kranjskih kavarn, slaščičarn, gostiln ali ulične prehrane in se prepustite pomladnemu vzdušju.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo