SL
EN DE IT

Lahkih nog naokrog – 5 pohodniških in sprehajalnih namigov

Od prijetnih sprehajalnih poti, do visokih vršacev, Kranj z okolico ponuja številne pohodniške podvige različnih težavnosti. Oglejte si 5 bolj in manj znanih izletniških predlogov, ki smo jih pripravili za vas. Tistim, ki bi gorski svet raje raziskovali v družbi izkušenih vodnikov, svetujemo, da si ogledate nabor vodenih ogledov gora, ki jih ponujamo.

 

Mamutova pot

Ste vedeli, da so v Bobovških jezerih leta 1953 našli okostje ledenodobnega mamuta? Samica je bila stara okoli 40 let, živela je pred okoli 180 tisoč leti in je potonila v tedanje močvirnato jezerce. Od tod tudi ime poti, saj se dejansko sprehajate po poteh, po katerih so se pred tisoče in tisoče leti sprehajali mamuti. Pot vas bo vodila mimo Bobovških jezer, znamenitega protokolarnega objekta Brdo in naravnih lepot Udin boršta. Vseskozi vas bo spremljal tudi pogled na prelepo gorsko kuliso.

 

Udin boršt

Udin boršt je zaradi svojih naravnih, podeželskih in kulturnih znamenitosti ter lege v osrčju Gorenjske edinstveno območje. Prepreden je z neskončnim številom sprehajalnih in pohodnih poti, ki jih obiskovalci izkoriščajo tudi za kolesarjenje in tek. Do znamenitosti naravne in kulturne dediščine vas pripeljejo označene tematske pohodniške poti. Po zahodnem in južnem delu so to Po deželi konglomeratnega krasa, Podeželsko-naravoslovna učna pot Kriva jelka, Vodna učna pot Strahinj. V severnem delu pa Po poti treh zvonov ter Učna pot po mokrišču Blata.

 

Sv. Lovrenc pod Storžičem in pot pod Storžičem

Pot pod Storžičem vas bo navdušila z majhnimi zanimivostmi, kulturno-zgodovinskimi biseri, predvsem pa z dih jemajočimi razgledi. Med drugim vas bo vodila do sv. Lovrenca, kjer se z užitkom predajte razgledom, ki jih ponuja. Za vami visoke gore in pred vami razgled na dolino vse od Šmarjetne gore, preko kranjske ravnine in Ljubljanske kotline do Krvavca. Tik pod Lovrencem je koča, ki nudi hrano, pijačo in toplo zavetje, predvsem pa je znana po dišečih, mehkih krofih.

 

Mala in Velika Poljana

Izlet na Malo in Veliko Poljano je primeren tudi za družine, saj se pot lepo in počasi vzpenja. Na vrhu vam pogled seže po Gorenjski in se vam ustavi na Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju. Skrbeti vam ni potrebno niti za okrepčilo in počitek, saj vas na vrhu čakata koči.

 

Storžič

Slikoviti dvatisočak je ikonični del gorske kulise Kranja. Primeren je za izkušenejše pohodnike z več kondicije. Na vrhu vam pogled poboža hribe in doline v bližnji in daljni okolici. Vrh krasita še znameniti križ in razgledna ploščad.

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo