SL
EN DE IT

Letos prijeten spomin, naslednje leto pa spet Vinska pot v rovih pod starim Kranjem

Kranj, 11. november 2020 – V času martinovega smo z Vinsko potjo v Rovih pod starim Kranjem vsako leto privabili več kot 5.000 obiskovalcev od blizu in daleč in s tem postavili Kranj na zemljevid najuspešnejših gostiteljev dogodkov povezanih z vinom. Letos je posebno leto! Plani so bili veliki, sanje in upanje, da izpeljemo Vinsko pot, obogateno z večeri vrhunskih vin in tednom kulinarike v kranjskih restavracijah in gostilnah, pa se žal zaradi omejitev ne bodo uresničili.

 

Kako se je vse sploh začelo? Preprosto pokušanje vin desetih vinarjev je zaradi velikega zanimanja preraslo v eno najbolj zanimivih vinskih dogodkov v Sloveniji. V Rovih pod starim Kranjem so se predstavljali vinarji iz vseh vinorodnih območij Slovenije in tudi tujine, pokušanje vin pa je bilo začinjeno še s kulinarično ponudbo. Rovi so tako v času Vinske poti postali ena največjih vinskih kleti z najbolj raznoliko ponudbo.

 

Od leta 2008 je prireditev obiskalo več kot 30.000 obiskovalcev, na presenečenje vseh nas, več kot tretjina iz vinorodnih območij Štajerske, Dolenjske in Primorske. Prireditev pa je privabila tudi goste iz ZDA, Avstralije, Francije, Italije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije. Lansko leto je župan Kranja, g. Matjaž Rakovec, gostil veleposlanike v Sloveniji. Zaradi navdušenja, ki so ga pokazali, si v prihodnosti obetamo še več gostov iz tujine.

Lanskoletno fotogalerijo si lahko ogledate TUKAJ.

Vsako vino ima svojo zgodbo, različno sončno lego, zemljo iz katere raste in svojstven način pridelave. Tako so vinarji obiskovalcem z velikim ponosom pripovedovali zgodbe svojih vin in spletle so se trdne vezi. Kulinarična ponudba Vinske poti je temeljila na predstavitvi ekoloških pridelkov, obiskovalci pa so lahko uživali ob degustaciji sirov, krušnih izdelkov, mesnin, oljčnega olja, marmelad in številnih namazov. Vedno je prostor za razvoj in novosti. V prihodnje bomo razvijali dogodek vrhunskih vin, na katerem bomo izbrali županovo vino in dali poudarek na izobraževanju o vinih.

 

Letos apeliramo na vse vas. Prek Facebook oz. Instagram profila z nami delite svoje utrinke ob kozarcu vina. Če imate kozarček Vinske poti, nazdravite z njim. Označite nas v svojih zgodbah, delite spomine na pretekle dogodke in ustvarjajte nove. Deset najbolj všečkanih fotografij bomo nagradili s kozarcem Vinske poti. Časi veselega druženja so še pred nami, do takrat pa uživajmo v lepih spominih in dobrem vinu.

 

Se vidimo naslednje leto!

Srečko Štagar, vodja prireditve Vinska pot
Zavod za turizem in kulturo Kranj

 

VIDEO: Vabilo na Vinsko pot v Rovih pod starim Kranjem 2021

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo