SL
EN DE IT

Majskih 5

06. 05. 2022

Uverturo v poletje si popestrite z vrhunskimi napolitanskimi picami, druženjem na mestni terasi, vzponom na mnogim manj znani hrib v okolici Kranja, degustacijo vina na najbolj nenavadni lokaciji, z nakupom čebeljih pridelkov pa podprite delo slovenskih čebelarjev.

 

 

Hrana: Picerija Orli

peka pic v piceriji Orli

Picerija Orli se nahaja v Tenetišah, v objemu čudovite narave in mogočnih gora. Po mnenju mnogih se v njihovi krušni peči pečejo najboljše pice v Kranju in okolici. Skrivnost rahlega in puhastega testa, ki se kar stopi v ustih je vsaj 48-urno vzhajanje testa iz droži. Poleg odličnega okusa je prednost napolitanske pice  iz fermentiranega testa tudi ta, da nas ne pusti napihnjenih in utrujenih. Poleg zelenjavnih, morskih in mesnih pic v njihovi ponudbi najdete tudi pica rolice, solate, sladice in ostale jedi. Dostavljajo tudi na dom.

 

 

Pijača: Terasa bar

osvežilne pijače v Terasa baru

Na Mohorjevem klancu pod Plečnikovimi arkadami in stopniščem boste našli Terasa bar. Prijeten intimen ambient notranjosti lokala dopolnjuje zunanja terasa, kjer začutite mestni utrip. Postrežejo vam z odličnimi kavami, izbrano vinsko karto, hišnimi ledenimi čaji in vodami z okusom, hišnimi radlerji različnih okusov, zanimivo ponudbo piv, kot prvi v Kranju ponujajo točeno pivo Estrella iz Barcelone, ter prigrizkov, med katerimi zagotovo izstopa jelenova salama iz Jelenovega grebena. Ponudbo redno osvežujejo, zato boste pri njih vedno našli nekaj svežega! Obisk popestrijo z različnimi dogodki kot so koncerti, karaoke, ogled različnih športnih tekem in še marsikaj.

 

 

Nakup: čebelji pridelki kranjskih čebelarjev

čebela na vijolični cvetlici

Naš odnos do čebel, čebelarstva in čebeljih pridelkov je nekaj posebnega. Po številu čebelarjev se uvrščamo v sam svetovni vrh. Vedno več nas je takih, ki na vrtove in okenske police posadimo medovite rastline ter odložimo prvo košnjo, zato da čebelam omogočimo zadostno količino hrane. Naša naklonjenost čebelam ni presenetljiva, saj je naš obstoj odvisen od njihovega. Čebele so namreč odgovorne za svetovno proizvodnjo tretjine hrane. 20. maja obeležujemo svetovni dan čebel, ki je nastal kot prizadevanje za njihovo zaščito. Čebelji pridelki že od nekdaj slovijo po svojih zdravilnih učinkovinah. Slovenski med z geografsko označbo čebelarja Mitja Smrdela lahko kupite tudi v naši trgovini. Izbirate lahko med lipovim, gozdnim in cvetličnim medom.

 

 

Nasvet za izlet: Kolesarsko druženje pred dogodkom L'Etape Slovenia 

Kranj bo 3. in 4. septembra gostil izjemen kolesarski dogodek - L'Etape Slovenia! Gre za družabni kolesarski dogodek s tekmovalno noto za amaterske kolesarje, ob zagotavljanju varnega kolesarjenja na za promet zaprtih cestah in približevanje izkušnje etapne dirke profesionalnih kolesarjev na Tour de France. Pred samim dogodkom pa se bo odvilo šest sobotnih kolesarskih treningov, ki jih bo popestrilo druženje na vrtu gradu Khislstein! Treningi bodo potekali po trasah Kranjske kolesarske rože. Prva bo 28. maja na vrsti Kamničanka. Za udeležbo na treningu in kasnejšem "after partyju" so obvezne prijave!

 

 

Dogodek: Vinska pot v maju

degustacija vin Krajnc v rovih pod Kranjem v sklopu dogodka Vinska pot

13., 14., 20. in 21. maja ne zamudite Vinske poti v Rovih pod starim Kranjem! Ob vstopu v rove boste že tradicionalno prejeli kozarec in nosilno vrečko zanj. Vina slovenskih vinorodnih območij, sire, krušne izdelke in mesnine boste v rovih lahko degustirali do 2 uri. Na dogodku se je v trinajstih letih predstavilo že več kot 180 različnih vinarjev, vsako leto pa ga obišče preko 5.000 ljubiteljev vinske kapljice iz vseh koncev Slovenije in tujine. Vabljeni na najbolj nenavadno lokacijo za pokušanje vina!

 

Vstopnice so v prodaji na vseh Eventim prodajnih mestih, Petrol servisih, Kranjski hiši in na spletni strani Eventima. Svetujemo vam, da z nakupom pohitite, saj je na voljo le še nekaj vstopnic!

 

Foto: Jošt Gantar, TD Besnica, Mediaspeed

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo