SL
EN DE IT

Mamutova pot

Ste vedeli, da so v Bobovških jezerih leta 1953 našli okostje ledenodobnega mamuta? Samica je bila stara okoli 40 let, živela je pred okoli 180 tisoč leti in je potonila v tedanje močvirnato jezerce. Pot po Mamutovi deželi ima takšno ime zato, ker je tod nekoč hodil pravi mamut.

 

Pot se začne in konča na Kokrici pri Kranju. Iz Kokrice pohod začnete v smeri jugovzhoda, proti avtocesti. Ob njej hodite vse do vasi Ilovka. V Ilovki se usmerite severno, proti Bobovku – tam boste ugledali čudovit prizor dveh glinokopnih jezerc, kjer so pri izkopu gline odkrili okostje fosilnega ledenodobnega mamuta, po katerem je poimenovana pot. Nadaljujete v smeri severa – mimo Srakovelj v Tatinec, vasi, ki je poimenovano po vaškem tatu Tinetu. Skozi naselje Grič boste prispeli do Mlake pri Kranju, nato pa vstopili v krajinski park Udin boršt. Skozenj greste po prelepi gozdni poti, na kateri spremljate številne ptice in druge gozdne živali in rastline.

 

Iz Udin boršta prispete do regionalne ceste proti Kokrici, kjer se pot tudi zaključi. Krajša pot (7 km) pelje izpred Mercatorja takoj proti Bobovku in iz Bobovka proti Mlaki, kjer se priključi daljši poti skozi Udin boršt.

 


Izhodiščna točka: Mercator na Kokrici
Dolžina poti: 7 km ali 14 km
Čas poti: 1,5 ure ali 3 ure
Zahtevnost: lahka sprehajalna pot

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo