SL
EN DE IT

Manca Čujež: Kranjska tekma v samem vrhu svetovnega pokala

Športna dvorana na Zlatem polju bo tudi letos (11. in 12. novembra) gostila svetovni pokal v športnem plezanju. Tekma v Kranju je v plezalni srenji zelo priljubljena in dobro znana.

 

Manca Čujež, predstavnica Planinske zveze Slovenije za odnose z javnostmi, nam je zaupala, kaj je gorenjsko prestolnico poneslo v svetovni vrh športnega plezanja, za kakšno vzdušje poskrbite navijači ter da bodo v dvorani zagotovo zadoneli zvoki Zdravljice.


Kranj bo 11. in 12. novembra že 22. leto zapored gostil fnalno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. Kako je Kranj prišel v sam vrh svetovnega športnega plezanja?Če bi želeli pokukati v ozadje nastajanja tekem svetovnega pokala v Sloveniji, bi morali začeti v letu 1988. Takrat je bilo namreč v Ospu prvo tekmovanje (še na naravni steni) v športnem plezanju pri nas. Pomembna prelomnica do tekem svetovnega pokala je bilo leto 1990, ko je bilo v Kranju prvič mednarodno master tekmovanje. Takratna kranjska športna zveza je v sodelovanju s Tomom Česnom v Kranj pripeljala najboljše plezalce z vsega sveta. Po nekaj master tekmovanjih je bil cilj seveda jasen – tekma svetovnega pokala. V novi športni dvorani na Zlatem polju v Kranju smo dobili plezalno steno, ki je omogočala tovrstne prireditve. Jeseni 1996 je bila pri nas prva tekma svetovnega pokala, ki se je je udeležilo 152 tekmovalcev iz 24 držav. Danes lahko neskromno rečemo, da je tekmovanje v Kranju ena izmed najbolje izvedenih tekem svetovnega pokala. To potrjujejo številni komentarji v tujih in domačih medijih. Nobeno mesto nima toliko tekem svetovnega pokala kot Kranj. Po tradiciji se z njim lahko merita samo še oba največja mastra na svetu – Serre Chevalier in Arco. Prav tako je bila Slovenija prva in edina doslej, ki je v celoti realizirala neposredni televizijski prenos fnala.


Koliko tujih reprezentanc se bo udeležilo letošnjega svetovnega pokala in kakšen je njihov odnos do tekmovanja v Kranju?Ponosni smo, ko slišimo od tujih reprezentanc, da jim prihod v Kranj vedno pomeni nekaj posebnega. Končno število prijavljenih tekmovalcev in reprezentanc bo znano ob koncu prijav. Pričakujemo pa podobno udeležbo kot lani, ko je v Kranju nastopilo več kot 120 tekmovalcev iz 23 držav. Finalna tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju velja za eno najbolje organiziranih in med tekmovalci najbolj priljubljenih. Hkrati njena organizacija Planinsko zvezo Slovenije uvršča med večje športne zveze tudi na področju tekmovalnega športa in ji daje – prav tako kot samemu Kranju – prepoznavnost in ugled tako v Sloveniji kot v tujini.

 

Slovenske športne plezalke in plezalci so v svetovnem vrhu postali nepogrešljivi. Lahko gledalci pričakujejo, da bodo Slovenci v Kranju spet stali na stopničkah?

 Zagotovo bo v Dvorani Zlato polje slišati Zdravljico, saj je kranjska tekma zadnja v sezoni, na kateri se podeljujejo tudi skupne lovorike, in Janja Garnbret je že postala skupna zmagovalka svetovnega pokala tako v težavnosti kot v kombinaciji. Tu je še štirikratna zmagovalka kranjske tekme Mina Markovič, evropska podprvakinja 2017 v težavnosti in trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala, sicer pa rekorderka po številu nastopov v Kranju, kjer bo nastopila že štirinajstič. Lani nam je slovensko himno v Kranju pričaral tudi skupni zmagovalec SP 2016 v težavnosti Domen Škofic, ki je tudi v letošnji sezoni že stopil na zmagovalni oder. Na domači tekmi znova pričakujemo številno posadko slovenske reprezentance, morda nas kdo še prijetno preseneti. Prav vsi pa bodo veseli podpore v živo.

 

Navijači vedno poskrbijo, da je vzdušje v dvorani na Zlatem polju fenomenalno. Koliko takšno vzdušje pripomore k nastopu naših, slovenskih plezalcev in plezalk ter k prireditvi kot celoti?

Strastni navijači so tisti, ki dajo kranjski tekmi poseben pečat. Dvorana Zlato polje je vsako leto polna do zadnjega kotička, navijači spodbudno in glasno spremljajo nastop vsakega tekmovalca. Slovenske tekmovalke in tekmovalci ob njihovem bučnem navijanju dobijo krila za odlične dosežke. Tudi sami radi poudarijo, da jim podpora domačega občinstva zares veliko pomeni.

Ogled sobotnih kvalifikacije je brezplačen, cena vstopnic za sobotni Polfinale je 8 € (6 € za člane PZS), za nedeljski finale pa 15 € (12 € za člane PZS). Otroci do vključno 12. leta imajo prost vstop (oba dneva). Vstopnice si lahko zagotovite TUKAJ.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo