SL
EN DE IT

Marčevskih 5

04. 03. 2022

Prvi pomladni mesec, ko je vreme že prijetnejše in se zima počasi poslavlja, obiščite katero izmed kranjskih vasi in se naužijte lepot narave. V marčevskem prispevku vam razkrivamo tri predloge za obisk v vasi Predoslje. Med potjo do vasi, kjer se nahaja tudi Posestvo Brdo, se podkrepite s kavnim napitkom, ki vam ga bodo postregli iz predelane konjske prikolice. Od zime se dokončno poslovite z obiskom gregorjevega, ko bomo s spuščanjem gregorčkov v reko Kokro pozdravili pomlad in daljše dneve.

 

 

Hrana: Gostilna Krištof

skrbno pripravljena jed na krožniku v Gostilni Krištof

Opisujejo se s tremi besedami: sodobna kulinarika, tradicija in nepozabno doživetje. Veljajo za eno najboljših gostiln v tem delu Slovenije, o čemer pričata tudi Michellinovi priznanji – Michellinov krožnik in Priznanje trajnosti. Najbolj sveže je priznanje Chef tradicije 2022 prestižnega kulinaričnega vodnika Gault & Millau, ki ga je prejšnji mesec prejel Uroš Gorjanc. Gostilna se je kot prva zavezala za stoodstotno uporabo ekološko pridelane hrane. Njihovi dovršeni krožniki na katerih se nahaja simfonija okusov, so prava paša za oči. Meni se spreminja glede na letni čas, vedno pa boste na njem našli mesne, ribje in veganske jedi.

 

 

Pijača: Coffee Car

turkizno bel coffee car

V lični turkizni prikolici, ki je v prejšnjem življenu služila prevažanju konj, deluje Coffee Car. Vedno nasmejani Luka Jakupak vam v svoji prikolici pripravi odlične kavne napitke vseh vrst. Kava je sveže mleta in postrežena v kozarčkih to-go, da lahko odhitite dnevu naproti. Poleg kav se na meniju nahajajo še čaji, brezkofeinska kava, kakava, limonade in še marsikaj. Luka v svojem delu zelo uživa in je vesel vsake nove stranke, ki se od ponedeljka do petka med 6.00 in 14.00 uro ustavi pri njegovi prikolici na Bleiweisovi cesti (avtocestni izvoz Kranj – zahod).

 

 

Nakup: Kmetija Odems

pretakanje mleka iz vrča v kozarec

Vedno bolj se zavedamo kako pomembno vlogo igrajo kratke verige med pridelovalcem in potrošnikom.  Višja hranilna vrednost, varno in zdravo prehranjevanje, manjša obremenitev za okolje, podpora lokalnim kmetovalcem in gospodarstvu so le nekatere prednosti kratkih poti med »njivo in krožnikom«. Poleg tedenskih tržnic, se v Kranju in okolici nahaja veliko kmetij, ki kar iz svojega dvorišča prodajajo pridelke. Ena izmed takšnih je kmetija Odems. Ob prihodu vas bo pozdravil vonj po senu in nasmejana obraza Gregorja in Darje Ovsenik, ki sta vesela vsakega obiskovalca. Z veseljem vam bosta predstavila njuno kmetijo in živali. Tako boste videli, od kod prihajajo kupljeni pridelki in izdelki. V njihovi ponudbi lahko najdete domače mlečne izdelke iz senenega mleka, kokošja jajca iz talne reje, sezonsko zelenjavo in goveje meso.

 

 

Izlet: Zoisova učna pot

tabla na ob polju z informacijami o Zoisovi učni poti

Nedaleč od Gostilne Krištof stoji cerkev sv. Siksta, ki predstavlja začetek učne poti. Ob cerkvi se nahaja pokopališče, na katerem boste našli grobnico družine Zois. Plemiška družina je bila med drugim lastnica Posestva Brdo, Anton Zois pa je bil prvi župan Predoselj. Pot vas bo nato vodila skozi vas, mimo kapelice in kužnega znamenja. Učna pot je dolga malo manj kot dva kilometra in vam bo vzela pol ure hoje. Ker je pot kratka in nezahtevna vam svetujemo, da izlet združite še s katerim izmed omenjenih predlogov, saj se Gostilna Krištof, Posestvo Brdo in Kmetija Odems vsi nahajajo v Predosljah.

 

 

Dogodek: Gregorjevo

ladjice s svečkami na reki v večernem času

V petek, 11. marca, na predvečer godu sv. Gregorja, se bomo od kratkih zimskih dni poslovili z delavnico izdelovanja gregorčkov in njihovim spustom po reki Kokri. Gregorčki bodo izdelani iz naravnih materialov in tako ne bodo onesnaževali reke.

 

Program:

  • sobota, 5. marec, ob 10.00 (Stolp Pungert): delavnica izdelovanja gregorčkov,
  • petek, 11. marec, ob 16.00 (Kranjska hiša): delavnica izdelovanja gregorčkov,
  • petek, 11. marec, ob 18.00 (Kanjon reke Kokre): spust gregorčkov po reki Kokri

 

 

Foto: Nejc Balantič (naslovna footgrafija in gregorjevo), Dean Dubokovič (gostilna Krištof), Tinkara Petrič Milič (Coffee Car), Arhiv ZTKK (Zoisova učna pot)

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE