SL
EN DE IT

Medeni dan

Kranj, 10. maj 2021 - Kranj se v letošnjem letu poteguje za naziv Čebelam najprijaznejša občina, ki ga podeljuje Čebelarska zveza Slovenije. V ta namen bodo potekale številne aktivnosti, namenjene trajnostnemu razvoju, posebej še zaščiti čebel in razvoju čebelarstva. Mestna občina Kranj se je zato, skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, vključila v projekt Veliki traven in rožnik - čebelam cvetoč krožnik. Na dveh javnih površinah bomo za hrano čebelam zasejali medovite rastline.

 

V okviru svetovnega dneva čebel pa bosta na Glavnem trgu potekala Medena dneva, 28. maja v okviru prireditve Kr' petek je! med 15. in 19. uro, naslednji dan, 29. maja, pa bo med 8. in 12. uro zasladil tradicionalno sobotno tržnico. Na Glavnem trgu bo na obisk vabil mobilni čebelnjak, Medena zgodba, ki na svojevrsten način prikazuje delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela. Paviljon je namenjen izobraževanju, v čebelji svet nas bo popeljal s pomočjo vida, vonja, tipa in okusa. Medeno ponudbo bosta med drugim sestavljala medeno pivo in limonada z lipovim medom.

 

 

Čebelji paviljon

Polovica notranjega dela paviljona je namenjen predstavitvi čebeljih panjev in tehnologiji pridelave medu. V panjih so prikazane čebele s prav posebnimi video vsebinami, ki so nameščene v satih. Pod panjem je nameščena čebelarska tehtnica z vremensko postajo in video nadzorom zunanjosti paviljona. Oglejte si predstavitev točenje medu, njegovega skladiščenja in pakiranja po vseh standardih varne in zdrave pridelave hrane. Izpostavljene so tudi ključne informacije o čebelah in čebelarstvu.

 

Drugi del notranjosti paviljona je namenjan predstavitvi vseh čebeljih pridelkov. Poleg prodajnega pulta je prostor za pokušanje različnih vrst medu. Za ta namen je bila razvita prav posebna degustacijska medena postaja, kakršne do sedaj še ni bilo.

 

Nekaj prav posebnega je tudi paviljonova zunanjost. Poleg medene postaje so nameščene tablice, na katerih so predstavljene vrste medu, vsi čebelji pridelki, naša avtohtona Kranjska čebela in pomemben segment našega čebelarstva – apiterapija. Na drugi strani paviljona so na časovnem traku predstavljeni poudarki o zgodovini čebelarstva. Tradicionalnost slovenskega čebelarstva je prikazana s poslikavo panjskih končnic in pročelji AŽ panjev. Najmlajši pa bodo preko didaktičnih iger spoznavali ključne posebnosti o čebelah. 

 

Paviljon Medena zgodba obiskovalca ne bo pustil ravnodušnega, ne podnevi in tudi ne ponoči, saj poseben osvetlitveni ambient poudari medene kapljice v satju, ki so nameščene na zunanjosti paviljona, pa tudi motivi vgravirani v steklu, ki se nahajajo v notranjosti  paviljona.       

 

Paviljon  

 

Interreg Logo BSC logo
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo