SL
EN DE IT

Moje mesto: Gregor Grašič, ustanovitelj Jazz Kampa Kranj

Kranjčan Gregor Grašič je ustanovitelj in organizator festivala Jazz Kamp Kranj, ki bo na vrt Café galerije Pungert potekal med 19. in 28. avgustom.

Grašič je že leta 2004 z bratom organiziral prvi Jazz Kamp Kranj in do danes s svojim instrumentom igra skupaj s številnimi priznanimi glasbeniki in v različnih zasedbah, pretekla štiri leta pa lahko njegov džezovski glasbeni izbor poslušamo na avstrijskem radiu Agora.

 

Zapise Moje mesto, v katerih prikazujemo zanimive Kranjčane, nadaljujemo z Gregorjem, ki se je dotaknil kulturnega utripa mesta, in še česa.

 

Kulturni utrip mesta nas povezuje

Kranj je moje rojstno mesto, moj dom in kraj, ki ga imam rad. Spominjam se, ko sem se vrnil iz študija v ZDA, kjer sem sicer bil dva meseca, kako sem občudoval gore, ki tako lepo dopolnjujejo veduto Kranja, ljudi, ki jih poznam, in na splošno okolje, ki ga obdaja. Morda je potrebno iti v tujino, da zna človek ceniti to, kar ima doma.

 

Prav zaradi bližine gozdov, dežele, gorskih vrhov in smučišč je turistična ponudba Kranja na splošno, predvsem pa v zadnjem času, bogata. Želel bi si, da bi se tudi trgovska ponudba v smislu specializiranih trgovin, obrtniških delavnic in malih trgovin z izbranimi izdelki »vrnila« v Kranj in mu poleg vseh prireditev, ki se čez poletje skoraj dnevno dogajajo v mestu, vdahnila nekdanji trški in sejemski vrvež, ki je značilen za podobna mesta doma in v tujini.

 

Kulturno je Kranj zelo bogato mesto, saj so v preteklosti v Kranju ustvarjali številni umetniki: pesniki, pisatelji, arhitekti, likovniki in glasbeniki. Ponaša se s številnimi društvi, ki z ljubiteljsko kulturo nosijo dober glas kranjske kulture po Sloveniji in v tujini, saj nastopajo na številnih festivalih in drugih prireditvah. Predvsem pa je Kranj lahko ponosen na Glasbeno šolo, ki sodi med najstarejše tovrstne ustanove v Sloveniji in iz katere izhajajo mnogi priznani slovenski glasbeniki. Pri vzgoji glasbenikov pa ima velik pomen in tradicijo tudi Pihalni orkester MOK.

 

Prireditve na ulicah, trgih, gostinskih vrtovih, prireditvenih prostorih so tako še toliko bolj dostopne nam, Kranjčanom, turistom in naključnim obiskovalcem mesta. 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo