SL
EN DE IT

Najprej manj plastike, zdaj še voda iz pipe

21. 12. 2022

Zavod za turizem in kulturo Kranj je prejemnik certifikata Voda iz pipe. S tem smo se zavezali k aktivnostim, ki prispevajo k čistejšemu in bolj zdravemu okolju.

 

V Kranju je kakovost vode iz pipe zelo čista in zdrava. To nam zagotavlja Komunala Kranj, ki v občini bedi nad oskrbo s pitno vodo. Po besedah Tomaža Bolke iz gostilne Krištof, kranjska voda sodi v sam vrh svetovne pitne vode. Nekaj let nazaj je namreč kot bodoči sommelier za vodo sodeloval na Svetovnem vodnem festivalu, kjer je bila kranjska voda ocenjena kot ena izmed dveh najboljših voda na svetu. Če k temu dodamo še, da je voda iz pipe veliko cenejša od ustekleničene ter da s tem, ko pijemo vodo iz pipe, ne ustvarjamo nepotrebne odpadne embalaže, imamo odločitev na dlani: pijmo vodo iz pipe!

 

Nekaj let nazaj je bila na Svetovnem vodnem festivalu kranjska voda ocenjena kot ena izmed dveh najboljših voda na svetu.

 

Kot koordinator vseh aktivnosti, ki jih v projektu Zelena shema slovenskega turizma izvajamo v Mestni občini Kranj, na Zavodu želimo biti zgled trajnostnih praks. Te ne prispevajo le k varovanju okolja, temveč tudi h kvalitetnejšemu življenju občanov ter boljši turistični ponudbi. Zato smo že prejšnje leto pristopili k zavezi »manj plastike, več trajnosti«, zdaj smo pristopili še k zavezi certifikata »voda iz pipe«. To pomeni, da bomo v naših poslovnih prostorih in na dogodkih, ki jih organiziramo prednostno ponujali pitno vodo iz pipe. Zavezali smo se tudi k promociji in ozaveščanju javnosti, da je pitje vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po vodi v embalaži. Seveda obstajajo tudi okoliščine in izjeme, kjer se iz objektivnih razlogov ne bomo mogli slediti začrtani smeri, a se bomo zavez držali, kadar bo le mogoče.


Certifikat Voda iz pipe je iniciativa, ki je nastala na pobudo Zbornice komunalnega gospodarstva in je del vseslovenske komunalne pobude Skupaj za boljšo družbo. Podpornika iniciative sta Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za zdravje. V Kranju imajo certifikat še Mestna občina Kranj, OŠ Simona Jenka in Komunala Kranj.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo