SL
EN DE IT

Nasvet za izlet: Jošt

Sveti Jošt nad Kranjem ali po domače Jošt, se nahaja le nekaj minut iz samega centra Kranja. Predstavlja odlično priložnost za rekreacijo, pobeg v naravo ali pa zgolj uživanje v čudovitem razgledu in odlični hrani.

 

Za vas smo pripravili 5 koristnih stvari, ki jih je dobro vedeti, preden se odpravite na Jošta.

 

1. Kje začeti

Izhodiščnih točk, ki vodijo na vrh je kar precej. Ob vznožju se nahaja parkirišče (Google zemljevid), kjer lahko pustite avtomobil in začnete z vzponom. Višje ob cesti se nahaja še nekaj manjših parkirišč, od koder pot peš nadaljujete v gozd in do vrha.

 

2. Kako do vrha

Poetično bi lahko rekli, da je Jošt prepleten s stotimi potmi, ki vedno vodijo na vrh. Kolikor izhodišč, toliko poti do vrha. Če boste s potjo pričeli pod vznožjem, s parkirišča zavijte desno na golo pobočje, ki je posuto z daljnovodi. Pot se bo razcepila na več manjših potk. Dokler se boste držali leve smeri, ni skrbi, da bi se izgubili. Če zopet pridete do glavne ceste, ob prvi priliki zavijte nazaj v gozd in pot nadaljujte navkreber.

 

Pot se do vrha še kar nekajkrat razcepi, vendar je vseeno katero izberete. Pot je dobro označena z markacijami in smerokazi. Dobra novica za vse, ki niste ljubitelji hoje v hribe: do vrha se lahko pripeljete tudi z avtomobilom (Google zemljevid poti).

Ali ste vedeli? Na Joštu je služboval tudi Fran Saleški Finžgar, kjer naj bi dokončal roman Kvišku. 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo