SL
EN DE IT

Nasvet za izlet: Šmarjetna gora

Četudi niste iz Kranja ali pa se na vrh Šmarjetne gore odpravljate prvič - bodite brez skrbi. Ko boste prebrali opis poti, ki smo vam ga pripravili, se boste počutili tako samozavestno, kot da ste vrh že osvojili!

 

Šmarjetna gora se s svojimi 646 metri nadmorske višine dviga nad Kranjem in predstavlja idealen oddih od mestnega vrveža. Na vrhu se nahajata cerkev Sv. Marjete in hotel Bellevue, kjer vam postrežejo z osvežilno pijačo ter odličnimi dnevnimi kosili.

 

Kako do izhodišča?

 

Po avtocesti

Do vrha lahko pridete peš ali z avtomobilom. Če prihajate po avtocesti vam svetujemo, da izberete izvoz Kranj – zahod (če prihajate iz smeri Ljubljane, na izvozu zavijte levo, iz smeri Jesenic pa zavijte desno). Na prvem semaforiziranem križišču zavijte levo in pot nadaljujte po Koroški cesti. Desno boste ugledali picerijo Gorenc in trgovino Lidl, levo pa Ledeno dvorano Zlato polje. Na naslednjem semaforiziranem križišču odvijte na desno na Staro cesto. Peljali se boste nad trgovskim centrom Supernova, za mostom čez reko Savo pa zavijte desno proti Stražišču. Držite se ceste, ki vodi v Stražišče. Pot nadaljujete naravnost in čez 600 metrov boste na desni zagledali Mercator, kjer parkirate.

 

Po 'stari' cesti

Če prihajate po stari cesti iz smeri Ljubljane, pred klancem proti mostu čez Savo zavijte levo proti Stražišču. Na krožnem križišču zavijte desno in čez nekaj minut parkirajte na parkirišču pred Mercatorjem.

 

Z vlakom

S kranjske železniške postaje se odpravite do prvega semaforiziranega križišča in zavijte desno na Ljubljansko cesto. Ko boste prečkali most nad železnico, boste pred seboj zagledali stopnice, po katerih se boste povzpeli do vrha in prišli na Stražiško ulico. Na tej točki vas do Mercatorja loči le še nekaj sto metrov. Pot nadaljujte naravnost in kmalu boste na svoji levi najprej zagledali osnovno šolo, nato pa na desni še Mercator.

 

Z avtobusom

Z regionalnega avtobusa izstopite na postaji Kranj Železniška postaja. Za vami boste ugledali stopnice, ki vodijo v Stražišče pri Kranju.

 

Če ste izstopili na Glavni avtobusni postaji Kranj, svojo pot začnete proti centru mesta po Bleiweisovi cesti, ko pridete do krožišča pa nadaljujte naravnost po Koroški cesti. Na desni strani boste šli mimo Gimnazije Kranj in na levi mimo Slovenskega trga. Cesta bo kmalu po tem zavila navzdol po t.i. Jelenovem klancu, po katerem je ime dobil tudi hotel Jelen, kjer danes stoji stanovanjski in poslovni objekt.

 

Na levi strani boste kmalu lahko videli pravo kranjsko posebnost – rove pod starim Kranjem, ki so bili v namen zaklonišča pred bombnimi napadi zgrajeni v času 2. svetovne vojne. Rove si je mogoče ogledati v času rednih vodenj (torki in petki ob 17. uri ter sobote in nedelje ob 10. uri), za večje skupine pa se organizira vodenja po dogovoru. Vstopnico lahko kupite v Kranjski hiši na Glavnem trgu 2.

 

Na vznožju Jelenovega klanca boste zopet prišli do krožišča, kjer zavijete desno, pot pa nadaljujte po mostu čez reko Savo. Na semaforiziranem križišča prečkate cesto in zavijete levo. Pot je od tu naprej enaka kot za tiste, ki so prišli z vlakom.

 

Z avtomobilom do vrha

Sledite navodilom Po avtocesti. V smeri proti Stražišču se boste začeli vzpenjati po klancu na Delavski cesti. Na njegovi sredini boste videli označen odcep za Šmarjetno goro in hotel Bellevue. Cesta vas bo pripeljala do vrha.

Trajanje izleta (od izhodišča): 30 – 40 minut 

Višinska razlika: 249 m 
Zahtevnost: srednja

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo