SL
EN DE IT

Nasvet za izlet: Učna pot ob reki Kokri

Poletna vročina puhti iz mestnih ulic. Zato vam tokrat predlagamo, da se ob vročih poletnih dnevih umaknete v senčko gozdov in ob vode.

 

Obisk učne poti ob reki Kokri vam bo dal občutek, da v polnosti uživate v poletnih radostih: v čisti in hladni Kokri si boste ohladili noge, izpod senčke dreves boste poslušali šumenje reke in gledali na okoliške hribe. Ob tem boste izvedeli nekaj malega o reki Kokri, predvsem pa boste obkroženi z dobro energijo.

 

Učno pot ob reki Kokri najdete med Visokim in Tupaličam oziroma med Kranjem in Preddvorom. Pot je dolga malo manj kot 2 kilometra in je opremljena s petimi informativnimi tablami o zgodovini Kokre, njenih lepotah ter naravnih vrednotah, ki nas na tem sprehodu spremljajo. Zagotovo vas bo očarala tri metre visoka geološka piramida, ki jo najdete blizu športnega parka Rapa. Vanjo so vgrajeni barviti kamni nepravilnih oblik s kokrških prodišč. Predstavlja nam geološko pestrost kamnov, ki jih reka prinaša, brusi in odlaga na svoji poti.

 

 

Rečeno je, da je območje ob piramidi geomantična točka z zdravilno močjo. Če se bomo zadrževali ob piramidi, nam bo polje okoli nje dodalo toliko energije, kolikor je potrebujemo. Ta energija pa nam bo pomagala premagati rahle prehlade, utrujenost, nervoznost in manjše glavobole. K dobri energiji in k prijetni senčki dodaja še spominski drevored 88 lip – po eno izmed njih je leta 1985 posadila vsaka družina KS Visoko. Na poti si lahko privoščite še osvežitev v Kokri ali počitek na eni izmed klopi. Sem in tja vas bo izza plota pozdravila kakšna ovca, mimo bo prihitel kakšen kolesar, srečali boste še kakšnega sprehajalca psa ali ribiča. Večinoma pa boste lahko samotno uživali v prečudovitih kotičkih reke Kokre.

 

 

Če se boste na sprehod pripeljali z avtom predlagamo, da ga pustite na začetku poti, na Visokem ali ob športnem parku Rapa. S kolesom pa se lahko odpelje kar iz Kranja. Označena pot vas bo vodila izpred kranjskega štadiona proti Predosljam. Nato ob Brdu kolesarite do Brega ob Kokri in greste do Preddvora. Tam si privoščite prvo vodno osvežitev v jezeru Črnjava in spoznate Josipino Turnograjsko, prvo slovensko pesnico, pisateljico in skladateljico. Njena spominska soba je urejena v Domu starejših občanov Preddvor. Od tam mimo Preddvorskega pokopališča nazaj proti Tupaličam, po Učni poti ob reki Kokri do Visokega in čez Predoslje, ob kanjonu Kokre, skozi prelep hladen gozdiček nazaj v Kranj.

 


Tovrstno poletno užitkarjenje in raziskovanje naravnih in zgodovinskih znamenitosti vam ne bo vzelo več kot 5 uric, zagotovo pa vam bo v velik užitek.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo