SL
EN DE IT

Nasvet za izlet: V spomin Simonu Jenku

V Kranju se radi pohvalimo, da smo Prešernovo mesto, saj sta pesnikovo življenje in delovanje pri nas mestu pustila neizbrisen pečat. Vendar to ni edini slovenski pesnik, ki je dodajal kamenčke v mozaik kulturnega razvoja mesta.

 

Simon Jenko se je v slovensko literarno zgodovino vpisal kot eden izmed najpomembnejših pesnikov v obdobju med romantiko in realizmom. Kako je povezan s Kranjem, pa lahko preberete v tem nasvetu za izlet.

 

Deset kilometrov iz Kranja ob reki Savi in na robu Sorškega polja leži majhna vas – Podreča. Tu se je v revni kmečki hiši rodil Simon Jenko. Družina se je kasneje preselila v Praše, kjer je Jenko tudi preživel mladost, njegova rojstna hiša v Podreči pa je leta 1865 zgorela. Šestdeset let po pesnikovi smrti so njegovi rojaki na tem mestu postavili spomenik, ki ga tam najdete še danes.

 

Jenku pogosto pravimo pesnik Sorškega polja in ena izmed njegovih bolj znanih pesmi iz narave opeva prav Sorško polje. Danes so tam urejene rekreacijske poti in polje s svojimi lepotami kar vabi na različne aktivnosti v naravi v vseh letnih časih. Ko boste tam, se spomnite na Jenka in si preberite njegovo pesem Na Sorškem polji.

 

 

Med letoma 1864 do 1866 je Jenko živel v Kranju in opravljal pisarniško delo pri notarju Jožetu Strgarju. Ponovno se je vrnil v Kranj poleti leta 1869 in tu istega leta jeseni tudi umrl. Spominska plošča na hiši, v kateri je Jenko živel, je v Tomšičevi ulici, Pot na kolodvor 2. Mesto Kranj se je s tem poklonilo pesniku. Kaj je na spominski plošči napisano, preverite sami.

 

Za spominsko ploščo na Jenkovi hiši ter za pokop in nagrobni spomenik v Prešernovem gaju, kjer je Jenko pokopan, je poskrbela tedanja Kranjska čitalnica. Izdelavo spomenika so zaupali znanemu podobarju in kamnoseku Janezu Vurniku st., ki za svoje delo ni zahteval honorarja. Spomenik iz nabrežinskega marmorja je zasnovan v obliki znamenja po zgledu Prešernovega nagrobnega spomenika. Marmorni portretni medaljon pesnika pa je delo Vurnikovega sina Janeza Vurnika ml.

 

Oktober je pravi čas, da se pobliže spoznate z Jenkom in njegovimi pesmimi, saj ta mesec obeležujemo tako obletnico njegovega rojstva (27. oktober 1835) kot smrti (18. oktober 1869). Društvo slovenskih pesnikov skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj pripravljata dva dogodka v njegov spomin.

 

  • V petek, 20. oktobra, bodo Prešernov gaj obiskali pesniki, ki se letos potegujejo za Jenkovo nagrado. V petek, 27. oktobra, pa se v poklon Jenku v Prešernovem gaju zberemo vsi ljubitelji poezije in slovenske zgodovine.
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo