SL
EN DE IT

Neskončno filmsko poletje v Kranju

Letošnje poletje v Kranju bo še posebej filmsko obarvano, saj se Kranj s številnimi prireditvami pridružuje nacionalni obeležitvi stoletnice rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica. Med 29. junijem in 26. septembrom se bodo ob filmskih projekcijah, razstavah, predavanjih ter izobraževanjih za otroke in mladino, družili filmofili od blizu in daleč.

 

Med vrhunce Štigličevega leta štejemo projekciji dveh njegovih najuspešnejših filmov. V četrtek, 4. julija, bo v Vovkovem vrtu predstavljena restavrirana in digitalizirana različica filma Dolina miru, 29. avgusta pa bo v Letnem gledališču Khislstein slovenska premiera restavrirane in digitalizirane različice filma Tistega lepega dne. Štigličevi filmi bodo na ogled tudi v okoliških občinah. 

Celoten program in podrobnejši opis Neskončnega filmskega poletja v Kranju najdete TUKAJ.

Na ulični galeriji Na mestu pred Mestno knjižnico Kranj bo med 29. junijem in 13. avgustom na ogled razstava Balada o filmu in kolažu. Razstavljeni bodo originalni plakati za Štigličeve filme in interpretacije le-teh v kolažu. Poseben del razstave bo tudi postavitev murala igralke Angelce Hlebce na fasadi hiše na Tavčarjevi ulici v središču mesta, ki ga bo prispevala Susana Blasco.

V praznovanje se vključuje tudi Mestna knjižnica Kranj, ki bo osnovnošolcem pripravila prave Poletne filmske počitnice, septembra pa bo organizirala dve predavanji, ki bosta režiserja predstavili v doslej manj znani luči.

Vse aktivnosti, povezane s Štigličevim letom v Kranju, so del razvoja programov za kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture 2025.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo