SL
EN DE IT

Nova podoba destinacije Kranj

Zavod za turizem in kulturo Kranj je v letu 2016 oblikoval novo blagovno znamko, ki bo jasno komunicirala vrednote mesta in bo na turističnem trgu postala prepoznavna. Nedavno je zaživela tudi povsem prenovljena spletna stran.

 

Kranj velja za butično in neodkrito ter očarljivo, varno in umetniško razgibano mestno destinacijo. Destinacijo, ki je obvladljiva, blizu vsega in vsemu, predvsem naravi in priložnostim za aktivno preživljanje oddiha.

 

"Pri ustvarjanju turistične blagovne znamke je potrebno najprej poznati, kaj turistična destinacija ponuja, katere so njene vrednote in kaj obljublja svojim obiskovalcem," pojasnjuje mag. Tomaž Štefe, ki je vodenje ZTKK prevzel s 1. januarjem 2016, in se takoj lotil nekaterih ključnih nalog.

 

V letošnjem letu je ZTKK oblikoval oddelek za trženje turistične destinacije, izmerjeni so bili občutki, ki jih mesto Kranj zbuja pri svojih prebivalcih, nato klima med ponudniki in organizatorji kulturnih prireditev, skupaj z njimi so bila oblikovana ključna sporočila, vrednote in temeljne obljube destinacije, s pomočjo strokovnjakov za destinacijske znamke je bila pripravljena osnova za komunikacijo, oblikovan je bil koncept tržnega komuniciranja, identificirani so bili trgi, ciljne skupine, ključna sporočila, ponudbe, kanali in orodja promocije, julija pa je bil objavljen razpis za najboljšo vizualno rešitev.

 

Na razpis se je prijavilo 41 predlogov, avgusta je bilo javnosti predstavljenih pet najboljših. Do sredine septembra se je pripravil semantični diferencial – izmerjena je bila naklonjenost vsem izbranim predlogom med različnimi skupinami. Strokovna komisija, javnost in različne skupine so v sozvočju izbrale najboljšo celostno grafično podobo, ki se je izbrusila do odličnosti in implementirala v tržno komunikacijo. Zmagovalni predlog je oblikovala agencija za marketing v turizmu, Nea Culpa.

 

Neja Petek, kreativna direktorica in ustanoviteljica agencije Nea Culpa:

 

"Dobra destinacijska znamka vsebinsko in vizualno podpira zgodbo okolja, ki ga predstavlja svetu. Kranj se kot prestolnica slovenskih Alp in središče Gorenjske razgleduje na vse strani Slovenije. Je mesto, ki gnezdi pod alpskimi vrhovi in se napaja s 6000-letno zgodovino.

 

Podpis s karakterjem narave in kulture

Celostna grafična podoba odraža srečanje narave in kulture v Kranju. Črkovni zapis je stabilna podstat logotipa, prav takšna, kot je konglomeratna skala, na kateri je zraslo mesto. Simbolni del logotipa je njeno nasprotje - mehka parafraza gora in nekdanjih obrambnih stolpov. Kranj je mesto, ki se staplja z naravo.

 

Kulturno srce Slovenije

Kako v celostno podobo vnesti osebni pečat, ki so ga tu pustili velikani slovenske misli na čelu s Prešernom? Kako orisati sidrišče ustvarjalnosti in kreativnega duha, ki poganja Kranj? Simbolni del logotipa, ki nad črkovnim zapisom KRANJ posnema veduto mesta, smo omehčali s potezo podpisa. Tistega od pesnika. Ali kakšnega drugega. Od slikarke. Morda od kuharice ali smučarja? Kako ga preberete? Psst ali Visit? Zgodba mesta se zmeraj piše skozi oči njegovih prebivalcev.

 

Dober dan, Kranj

Pri Agenciji za razvoj in komunikacije v turizmu Nea Culpa smo ponosni, da je ekipa pod vodstvom art direktorja Jana Viranta, direktorice projektov Petre Goneli in kreativne direktorice Neje Petek ustvarila zmagovalno rešitev. Naj ta ponese v svet obljubo o pristnih izkušnjah in doživetjih v Kranju."

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo