SL
EN DE IT

Novembrskih 5

Hrana: Gostilna Kot

Domača hrana je tista, ki si jo v mrzlih mesecih navadno največkrat zaželimo. Pestra ponudba okusnih domačih jedi na gostinskem meniju stalnica. Ponudbo so pred kratkim razširili s picami. Gostilna Kot je ena izmed redkih gostiln kjer lahko naročite Kranjski trio – kranjsko klobaso, kranjsko pivo in kranjske štruklje. Prav zadnji so nekaj posebnega, saj so narejeni po receptu Magdalene Pleiweis iz leta 1868. Naročite jih v gostilni Kot ali pa se priprave lotite doma po originalnem receptu.

 

Kranjski štruklji

 

Pijača: Kranjska pivovarna in pivnica

Kranjsko pivo

 

V Kranjski pivovarni pivo varijo po izvorni recepturi iz bavarskega kraljevega dvora. Pri sami proizvodnji pa se držijo zakona bavarske čistosti. Ta informacija bo razveselila vse, ki v pivu ne marate nepotrebnih dodatkov, ki so po vrhu še vprašljivega izvora in kvalitete. Zakon bavarske čistosti ali Reinheitsgebot namreč pomeni, da je pivo narejeno iz kakovostnega sladu, naravnega hmelja, kvasa ter je brez dodatkov in konzervansov. Trenutno se v njihovih sodih varijo temno, svetlo in rdeče pivo ter rženo in pšenično pivo. Del pivovarne je tudi pivnica, v kateri lahko v miru in dobri družbi izbirate med celotnim asortimanom Kranjskega piva. V jesensko-zimskem času pa se v njihovi ponudbi znajde tudi kuhano pivo! Osnovi, ki jo predstavlja kranjsko pivo, dodajo premišljeno mešanico začimb in ustvarijo napitek, ki vas bo grel v prihajajočih mrzlih dneh. Poleg piva postrežejo še z bogato ponudbo alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Ker se za pivnico spodobi, da se v njej tudi dobro je, lačnega gosta razveselijo s kranjsko klobaso, posebno pripravljenimi in začinjenimi piščančjimi krili, z zaseko in picami. Na zdravje in dober tek! A ne pozabite, minister za zdravje opozarja: »Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

 

Nakup: brivci v Kranju

Brivci v Kranju

Movember je tu in z njim čas, da oblikujete svoje brke. Ljubitelji urejenih brad v Kranju lahko izbirate med kar tremi brivci – Brivnica Rogelj, Brivnica Kranjski Jack in Brivnica Underground Barber. Brivnica Rogelj se nahaja na Poštni ulici v samem centru mestnega jedra. Letos beleži že peto leto delovanja in je bila prva takšna brivnica v Kranju. Na Koroški cesti boste našli Kranjskega Jacka. Urejanje frizure ali brade si privoščite v v vintage ambientu. Da bo čakanje hitreje minilo, vam v brivnici postrežejo s hladnim pivom ali vročo kavo. Lahko bi rekli, da se brivnica Underground Barber nahaja ravno na pol poti med ostalima. Našli jo boste namreč na Slovenskem trgu. Kot že ime razrkiva jo boste našli pod zemljo, kjer v skritem kotičku ustvarjajo 4 nadobudni brivci, ki si prizadevajo, da njihove stanke ob odhodu dobro izgledajo in se tako tudi počutijo.

 

Izlet: Pot Jeprškega učitelja

Pot Jepškega učitelja

V oktobru smo se z Jenkovimi dnevi poklonili pesniku in pripovedniku Simonu Jenku, ki velja za enega najvplivnejših slovenskih pesnikov. Del Jenkovih dni je bil tudi pohod po Poti Jeprškega učitelja. Za vse, ki ste pohod zamudili smo pripravili kratek opis poti.

 

Pešpot vas bo vodila od Drulovke do Brega skozi naselja, slikovite kraje in kanjon Zarice po desnem bregu Save. Ob poti vas bodo spremljale različne naravne in kulturne značilnosti, ki si jih lahko ogledate v pol ure zmerne hoje. Vsem ljubiteljem branja je še zlasti ljuba knjigobežnica, narejena v poklon Simonu Jenku in Mariji Borštnar. Knjigobežnica spodbuja branje na območju celotne poti, zato boste ob poti najdli številne klopi, lepe ambiente in razgledišča, ki kar kličejo po prebiranju literature v mirnem ambientu narave. Reka Sava je v konglomeratno skalo vrezala do 40 metrov globoko sotesko Zarico, ki danes predstavlja dom številnim živalim in raznolikim vrstam rastlin ter dreves.

 

Dogodek: Vinska pot

Vinska pot

 

Po enoletnem premoru, ki ga je zakuhal COVID-19, se Vinska pot vrača na najbolj nenavadno lokacijo, v Rove pod starim Kranjem. Do sedaj se je na dogodku predstavilo že več kot 180 različnih vinarjev. Da je dogodek med obiskovalci težko pričakovan priča dejstvo, da se Vinske poti vsako leto udeleži preko 5.000 ljubiteljev vinske kapljice. Zaradi preventivnih ukrepov in obnove rovov, bo letošnja Vinska pot potekala le po prvem delu rovov in se končala v kanjonu reke Kokre. Kar pa ne pomeni, da bo ponudba zato kaj bolj skromna! Odlična vina iz različnih vinorodnih območij bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine.

 

Termini:

  • petek, 19. 11. in 26. 11., od 15. do 19. ure
  • sobota, 20. 11. in 27. 11., od 13. do 19. ure

 

Svetujemo vam, da z nakupom vstopnice pohitite, saj se termini hitro polnijo! Nakup lahko opravite na vseh prodajnih mestih Eventim, Petrol servisih in v Kranjski hiši. Osebe starejše od 15. let morajo za vstop na prireditev izpoljevati enega izmed PCT pogojev.

Foto: Miha Bratina, Gorazd Kavčič, Primož Pičulin

 

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo