Februarskih 5

Februarskih 5

Februar bo poln zanimivih dogodkov, dobre hrane, utrinkov pomladi in otroške navihanosti. Preverite česa ta mesec nikakor ne smete zamuditi!

Hrana & pijača: Prešerna kuhna & kulinarika na čast Prešernu

Gospod s klobukom ponuja klobase.

Februar je v Kranju posvečen Prešernu. Kranjski chefi, navdihnjeni s kulinariko 19. stoletja, so pripravili številne dobrote, ki jih morate obvezno poizkusiti! Na dan kulturnega praznika se bo pred Prešernovim gledališčem med 10.00 in 18.00 odvijala Prešerna kuhna , ki bo postregla s široko ponudbo jedi. Na Brionih se posladkajte s tortama Prešeren ali Julija. Prva je sestavljena iz temne čokolade in fig v karameli, druga pa iz mandljevega biskvita, vanilijeve kreme, ribeza in bele čokolade. Zraven se bo prilegla kava Julija z amaretto mandljevim likerjem, smetano, praženimi mandlji in amaretto piškotom. 8. februarja pa na Brionih pripravljajo štirihodni Prešernov meni. Prav poseben meni boste na ta dan med 12.00 in 16.00 našli tudi v gostilni Pr’ Matičku. Prešerna južina bo sestavljena iz pozdrava iz kuhinje – domača pašteta, juhe – jelenova bistra župa s knedlni in zelenjavo ali jurčkova juha z ješprenjem, glavne jedi – visoška mrežna telečja pečenka, renstan krompir z bučo in hren z ženofom ali višnjevo kuhana postrv iz Kokre s putrom in jušno zelenjavo ter drobnjakov krompir in solate – repincelj z jajcem. V ribarnici in restavraciji Delfin bodo 8. februarja med 10.00 in 16.00 stregli različne ribje jedi, ki bi šle zelo v slast Povodnemu možu.

Nakup: Cvetličarna Flora

Roke urejajo suho cvetje.

Medtem ko narava še spi, v svoj dom vnesite pomlad! Obiščite cvetličarno Flora v Stržišču, kjer imajo bogat nabor lončnic in dekorativnih izdelkov, ki bodo poskrbeli, da vaše rastline še bolj zasijejo. Prav tako pa vam vrhunski floristi ustvarijo vrhunske kreacije iz rezanega cvetja za različne priložnosti.

Nasvet za izlet: Igralnica Ringaraja

Igralnica s pisanimi žogicami.

Zavijte v igralnico Ringaraja! Otroško rajanje boste slišali že na vhodu, saj igralnica ponuja raznovrstna igrala za otroke do 11. leta starosti. Večnivojski oblazinjeni labirint je pravi raj za male raziskovalke in raziskovalce. Skozi igro bodo otroci razvijali motorične sposobnosti, igralnico pa bodo zapustili prijetno utrujeni in polni lepih spominov. Ne zamudite tudi zanimivih delavnic in tematskih zabav, kjer bodo vaši otroci risali, ustvarjali različne umetnine ali si ogledali nastop čarodeja ter gledališke predstave. Ekipa Ringaraja si prizadeva, da vam in vašim otrokom pri njih nikoli ne bo dolgčas! Igralnica ima tudi svoj lokal, kjer si lahko privoščite različne kavne napitke, vročo čokolado, sendviče in pice. Mamice z dojenčki so še posebej vesele mirnega kotička za dojenje in previjanje.

Dogodek: Krančkov karneval

Maškare gledajo dogajanje na odru.

V soboto, 18. februrja, bomo preganjali zimo in potrebujemo tudi vašo pomoč! Našemite se v pisane maškare in skupaj z nami na ves glas prikličite pomlad. Med 10.00 in 14.00 vas vabimo na Glavni trg na v pustno dikoteko, na poslikavo obraza, animacije in okušanje pustnih dobrot! Ob 11.00 vas Kranček in Krančica vabita v Letnem gledališču Khislstein, kjer bo Romana Krajnčan poskrbela za pravo pustno rajanje. Mestno jedro pa bo preplavilo tudi preko 100 kurentov in korantov, ki bodo s svojimi glasnimi zvonci in plesom

Ne zamudite: Vsak dan prešernovo & Prešernov smenj

Gospod pripravlja hrano na žaru.

Vsak dan prešernovo je 11 dnevni kulturni dogodek, ki ga soustvarjamo skupaj z Gorenjskim muzejem, Mestno knjižnico Kranj, Prešernovim gledališčem in Layerjevo hišo. Je pisan nabor razstav, predstav, koncertov in vodenih ogledov. Nastal je z željo po tem, da domačinom in obiskovalcem še bolj bogat program kulturnih dogodkov, ki se raztezajo preko 8. februarja. Celoten program si lahko ogledate tukaj. Program bo vrhunec doživel 8. februarja, na dan Prešernovega smenja. Na ta dan kulturni hrami na široko odprejo svoja vrata in na ogled postavijo svoje bogate zbirke. Vstop v Prešernovo hišo, Mestno hišo in Grad Khislstein je na ta dan brezplačen! Na trgih in mestnih ulicah si lahko ogledate nastope folklornih skupin, recitale Prešernovih pesmi, sejem domače in umetnostne obrti, festival lajnarjev… Okrepčali se boste na Prešerni kuhni, kjer bo iz loncev zadišalo po jedeh navdihnjenih s kulinariko 19. stoletja. Ne zamudite pa tudi muzikala Povodni mož in koncerta Vlada Kreslina, ki se bosta odvila ob vodnjaku na Glavnem trgu! Celoten program si oglejte tukaj.

Foto: Sanja Živković, Primož Pičulin

Sorodne vsebine