Kam v aprilu 2023?

Kam v aprilu 2023?

April naj vas popelje k okusni domači kulinariki s sodobnih pridihom, k obujanju velikonočnih običajev, v lokalno trgovinico, na kolo in v gledališče!

Oglejte si naših 5 predlogov.

Hrana & pijača: Pr’ Končovc – kmetija odrtih vrat

Hrana: Pr' Končovc – kmetija odrtih vrat.

Na ekološki kmetiji Pr’ Končovc v vasi Javornik pod sv. Joštom vam bodo postregli s tradicionalnimi slovenskimi jedmi, ki jih začinijo s svojim pečatom. Pri pripravi jedi uporabljajo sezonske sestavine, ki jih pridelajo sami, saj stremijo k čim večji samooskrbi in k sožitju z živalmi ter naravo. Na vašem krožniku se bodo znašle dobrote kot so domači štruklji, karpačo, divjačinske jedi, domač kruh in še mariskaj. Priporočamo vam predhodno rezervacijo, kjer se lahko dogovorite tudi za pripravo jedi po vaših željah – od mesnih pa do vegetarijanskih in veganskih jedi. Njihovo trajnostno delovanje in dobra hrana sta bila nagrajena tudi s priznanji kot so Zeleni ključ, Slovenia Green Cousine in kulinarični vodnik Gault & Millau Slovenija 2022.

Nakup: Štacunca

Nakup: Štacunca.

Štacunca se nahaja v Spodnjih Bitnjah in njene police so polne zelenjave ter sadja iz okoliških kmetij. Prav tako pa v trgovini lahko najdete tudi lokalno pivo in vino ter pekovske izdelke kranjskih butičnih pekarn.

Nasvet za izlet: Kranjska kolesarska roža

Kranjska kolesarska roža .

Nadenite si čelado, kolesarska oblačila in hop na kolo, sončni dnevi vas kličejo! Če iščete namig za naslednji koesarski izlet, bo Kranjska kolesarska roža pravi odgovor za vas. Sestavlja jo šest kolesarskih poti, ki vas iz Kranja do bližnjih mest popeljejo mimo čudovitih naravnih in kulturnih biserov:

Dogodek: Sekanje pirhov

Sekanje pirhov.

Na velikonočni ponedeljek, 10. aprila, se bodo preed trgovino Mercator na Kokrici pri Kranju obujali velikonočni običaji. Od 9.00 dalje se boste lahko pomerili v sekanju pirhov, zbijanju pirhov s krivo palico, otroci pa v sekanju pirhov, valicanju po perivniku, valicanju po grabljah in risanju pirhov. V sekanju pirhov se lahko pomerite tudi ekipno, po trije tekmovalci v ekipi. Najboljše čakajo lepe nagrade.

Ne zamudite: Odprtje razstave Iz roda v rod – Nesnovna kulturna dediščina Gorenjske v slovenskem Registru

V četrtek, 20. aprila, se ob 20.00 v Mestni hiši udeležite odprtja razstave Iz roda v rod. Razstava nas opominja na znanja in pestrost človeške ustvarjalnosti, ki sta se iz roda v rod prenašala na Gorenjskem. Regija je poznana po številnih veščinah, uprizoritvah, šegah in izročililih. Oglejte si razstavo in pobližje spoznajte čebelarstvo, otepanje, izdelovanje malih kruhkov, piparstvo, pletnarstvo, Škofjeloški pasijon, narodno-zabavna glasba in spuščanje gregorčkov.

 


Foto: Dean Dubokovič, Črt Piksi, Jošt Gantar, Andraž Muljavec – Fotomorgana

Sorodne vsebine