Marčevskih 5

Marčevskih 5

V daljše in toplejše dni bomo vstopili s sladkim razvajanjem, blagodejnimi učinki medu in čebeljih pridelkov, raziskovanjem 2. najglobjega mestnega kanjona v Evropi in spustom gregorčkov, Tednom slovenske drame ter tradicionalno čisitilno akcijo Očistimo Kranj – Kranj ni več usran.

Preverite naše marčevske predloge in zakorakajte pomladi naproti!

Hrana & pijača: Kavarna in slaščičarna Rendez Vous

Kavarna in slaščičarna Rendez Vous (Kranj) s svojim romantičnim pridihom goste navdušuje že 30 let.

Kavarna in slaščičarna Rendez Vous s svojim romantičnim pridihom goste navdušuje že 30 let! Desetletja izkušenj so prinesla zavedanje kako pomembno je ohranjati tradicijo, a jo hkrati vedno izpopolnjevati z aktulanimi kulinaričnimi trendi. Vzemite si trenutek zase in za svoje najdražje ter si privoščite dnevno sveže slaščice, sladoled, vročo čokolado ali osvežilno limonado. Slaščičarji vsako jutro pridno zavihajo rokave in vitrino napolnijo z bogato ponudbo pregrešno dobrih slaščic. Srce vam bo poskočilo ob pogledu na temno čokoladno torto, jogurtovo torto z borovnicami, kremne rezine, vroče jabolčne pite in še bi lahko naštevali. Se srečamo v Rendez Vousu?

Nakup: med in čebelji pridelki čebelarja Mitja Smrdela

Mitja Smrdel je čebelarski mojster, inštruktor na Slovenski čebelarski akademiji in predsednik čebelarskega društva Britof Predoslje.

Mitja Smrdel je čebelarski mojster, inštruktor II na Slovenski čebelarski akademiji in predsednik čebelarskega društva Britof Predoslje. Poleg točenega medu prideluje še med v satju, cvetni prah, vosek ter propolis. Iz teh čebeljih pridelkov izdeluje tudi različne mešanice, med s cvetnim prahom ter dodatkom ingverja, cimeta, lešniko ali sadja. Večina nas med in ostale čebelje pridelke uživa predvsem pozimi, a Mitja Smrdel pravi, da jih je smiselno uživati skozi celo leto, saj imajo enak blagodejen učinek v vseh letnih časih. Predvsem pa je ključno preventivno uživanje! Njegove izdelke lahko najdete v trgovini Foto Mitja na Primskovem ter v TIC Kranjska hiša, vsako soboto pa lahko z njim poklepetate tudi na Sobotni tržnici pri vodnjaku v centru mesta.

Nasvet za izlet: Kanjon reke Kokre

Kanjon Kokre je s svojimi 30 metri 2. najglobji mestni kanjon v Evropi.

Kanjon Kokre je s svojimi 30 metri 2. najglobji mestni kanjon v Evropi! Vsak letni čas kanjonu prinese svoj čar, a zagotovo je obisk spomladi nekaj posebnega. Drevje, grmičevje in celotna flora v kanjonu se začne prebujati ter zeleneti. Vedno bolj živahni pa so tudi tisti bolj pernati, kosmati in luskasti prebivalci kanjona. Skozi kanjon poteka krožna učna pot na katero se lahko podate kadarkoli. Če pa vas zgodba reke in njenega kanjona zanima podrobneje, vas vabimo, da se pridružite vodenemu ogledu. Vsem ljubiteljem starih običajev in romantikom pa priporočamo, da kanjon obiščejo 11. marca v večernih urah, ko v kanjonu obeležimo gregorjevo. Gregorjevo, slovenski praznik zaljubljencev in nekdaj prvi pomladni dan, nastopi na predvečer godu sv. Gregorja. Na ta dan tradicionalno vržemo »luč v vodo« in se s tem simbolno poslovimo od kratkih zimskih dni in pozdravimo pomlad, ki s seboj prinaša več naravne svetlobe. V soboto, 11. marca, bomo ob 16.00 v Kranjski hiši in Kricah Kracah organizirali delavnici izdelovanja gregorčkov. Gregorčki bodo izdelani iz naravnih materialov, saj na Zavodu za turizem in kulturo Kranj sledimo trajnostnim načelom. Prav tako bodo gregorčki po končanem dogodku pobrani iz reke. Gregorčke bomo ob 18.00 spustili v reko Kokro in razsvetlili kanjon. V primeru, da boste gregorčke izdelali doma, vas naprošamo, da pri izdelavi uporabiti izključno naravne materiale.

Dogodek: 53. Teden slovenske drame

Kranj je osrednje prizorišče festivala Tedna slovenske drame in uprizoritve slovenskih dramskih besedil že več kot pol stoletja.

V veliko čast nam je, da je Kranj osrednje prizorišče festivala uprizoritve slovenskih dramskih besedil že več kot pol stoletja! Festival ima v slovenskem gledališkem prostoru zelo pomembno vlogo, saj spodbuja uprizarjanje slovenske dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Letošnji, že 53. Teden slovenske drame bo potekal med 27. marcem in 7. aprilom 2023. Prešernovo gledališče Kranj, s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj tudi letos pripravlja pester program, ki ga nikakor ne gre zamuditi!

Ne zamudite: Čistilna akcija & Eko teden

Čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran (24. in 25. marec 2023) bo letos pihala že 22. svečko.

VČistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, ki je nastala na poziv Zveze tabornikov občine Kranj, bo letos pihala že 22. svečko! V sodelovanju z Mestno občino Kranj bomo 24. in 25. marca čistili območja celotne občine. V petek, 24. marca, bodo na vrsti vrtci in šole, v soboto, 25. marca, pa smo na vrsti vsi ostali! Sebe ali skupino prijavite do 6. marca na ocistimokranj@gmail.com. Posamezniki pa se lahko prijavite tudi tukaj. Ob pravočasni prijavi bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov, malico in priložnostno darilo. Že tretje leto zapored bo čistilno akcijo dopolnil Eko teden, ki bo letos potekal med 20. in 30. marcem. Bogat program delavnic, predavanj, razstav in izmenjevalnic, ki nas bodo opozarjale na to kako pomembno je varovanje okolja, si lahko ogledate tukaj.

Foto: Boris Pavlikovsky, arhiv Kavarne in slaščičarne Randez Vous, Mitja Smrdel, Nejc Balantič, arhiv Prešernovega gledališča Kranj, arhiv Zveze tabornikov občine Kranj

Sorodne vsebine

Zeleni_dan_nagrajenci_2023_Jost_Gantar_I feel Slovenia_Visit Kranj_2

Kranj uradno prejel naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum

Destinacija Kranj še uradno prejela pridobljeni naziv in plaketo Slovenia Green Destination Platinum. ...

Okusi kranjskih miz_Visit Kranj_lead_2023_novica

Prvi Okusi kranjskih miz

V začetku junija kranjske gostilne po enotni ceni pripravljajo jedilnike, osredotočene na lokalno pridelane ...

Cas za patchwork_Visit Kranj_1.6.2023

Čas za patchwork

Vabljeni na odprtje zaključne razstave slušateljic Male šole krpanke (čet., 1. 6., ob 17. ...

Scottov kolesarski dan se vrača!

Vabimo vas, da se nam tudi letos, v nedeljo 28. 5. 2023, pridružite na ...

dan slovenskih dobrot_Visit Kranj

Dan slovenskih dobrot v Parku Brdo pri Kranju

V nedeljo, 28. maja, si dan rezervirajte za kulinarične užitke, kulturno raziskovanje in slastna ...

Delovna akcija Ocistimo Gorenjsko invazivk_Visit Kranj

Delovna akcija »Očistimo Gorenjsko invazivk«

Pobuda za delovno akcijo Očistimo Gorenjsko invazivk, ki bo potekala 10. junija, je nastala ...

Nasvet za izlet Jošt

Nasvet za izlet: Jošt

Sveti Jošt nad Kranjem ali po domače Jošt, se nahaja le nekaj minut iz ...