Obrazi znanih Kranjčanov bodo krasili kranjske ulice

V letošnjem letu je Zavod za turizem in kulturo Kranj v sodelovanju z Elektro Gorenjska pričel s projektom personaliziranih cestnih jaškov. Med sprehodom po mestu lahko vidite že prvega izmed njih, z motivom Janeza Puharja. Ne le olepšava kranjskih ulic, namen projekta je tudi predstavitev zanimivih znanih Kranjčanov in razvoj novega turističnega produkta.

Prvi personaliziran jašek nosi podobo Janeza Puharja. Mojster prenekaterih znanj je bil rojen v Kranju v začetku 19. stoletja. Danes je znan predvsem kot prvi slovenski fotograf, izumitelj fotografije na steklo in ened izmed prvih dagerotipistov na Slovenskem.

Na Puharja in njegovo, za tedanje čase inovativno delo, v Kranju opominja obeležje v Prešernovem gaju. Njegovo ljubezen do fotografije negujejo člani fotografskega društva Janeza Puharja. Imamo tudi osnovno šolo, ki nosi njegovo ime. Zelo zanimiv je Kabinet Janeza Puharja, atraktivna turistična zanimivost, ki poleg ogleda muzejske sobe, sobe iluzij in fotografskega ateljeja 19. stoletja nudi pester izbor kulturnih doživetij. Jašek s Puharjevo podobo je položen pred njegovo rojstno hišo.

Poleg njegove podobe je na jašku zapisanih nekaj osnovnih informacij o tem zanimivem Kranjčanu. Zabeležena je tudi spletna povezava, na kateri najdete kratek animiran film in poljudni opis s prikazom izuma fotografije na steklo. Če boste do konca decembra na sprehodu po mestu ta jašek odkrili, ga slikali in sliko pokazali v TIC-u Kranjska hiša, vas bomo praznično nagradili. Seveda si oglejte tudi spletno stran, ki je na jašku navedena in obiščite Kabinet Janeza Puharja. Zgodba o Janezu Puharju je zanimiva in navdihujoča.

Kakor znane osebe, ki jih želimo v Kranju bolje predstaviti tako domačinom kot obiskovalcem mesta, želimo biti tudi mi inovativni in zanimivi pri razvoju novih turističnih atrakcij. Puhar je prvi izmed znanih Kranjčanov in jašek je le uvod v novost, ki jo na zavodu te dni razvijamo. Tu se zahvaljujemo podjetju Elektro Gorenjska za njihovo pokroviteljstvo pri razvoju in izvedbi prvega jaška v nastajajočem produktu.

Foto: Primož Pičulin

Sorodne vsebine

Janez Puhar_Veliki mozje Kranja_Visit Kranj_lead_v2

Janez Puhar

Predstavljamo enega izmed Znanih Kranjčanov, Janeza Puharja, izumitelja fotografije na steklo. ...

janez-puhar-kranj---Visit-Kranj[1]

Hiša Janeza Puharja

Na Reginčevi ulici se nahaja rojstna hiša Janeza Puharja (1814 - 1864), prvega slovenskega ...

Puharjev-kabinet_lead

Kabinet Janeza Puharja: #Puhar

Vstopite v čas izumitelja Puharja, skrivnostni svet iluzij, ugank, fotografije in »selfija«. ...