Razstava Boštjana Gunčarja: Sodelovanja

V galeriji Kranjske hiše bo od 4. marca do 7. aprila svoja dela iz projekta Sodelovanja razstavljal kranjski fotograf Boštjan Gunčar v sodelovanju s 14 likovnimi ustvarjalci.

 

Eden najbolj prepoznavnih kranjskih fotografov, Boštjan Gunčar, se je konec osemdesetih let preteklega stoletja uveljavil s fotografijami ženskega akta v črno-beli tehniki. Temu fotografskemu motivu se kontinuirano posveča. S projektom Sodelovanja se je odločil za dialog med fotografijo in slikarskimi izrazi ter svoj fotografski svet ponudi slikarjem in drugim likovnim ustvarjalcem kot izhodišče za udejanjenje njihovih likovnih razmišljanj. Od tod tudi naslov fotografsko likovnega projekta Sodelovanja.

 

Spremno besedo k razstavi je pripravil ddr. Damir Globočnik, ki o Gunčarjevi fotografiji pravi, da gre za zvrst t. i. lepega akta. Fotografija, kot pravi ddr. Globočnik, je dokument, v drobcu ujeta podoba, ki je nastala brez odtisa človekove roke in je tisti motiv, fotografijo morda najbolj povezuje s slikarstvom in kiparstvom. O sodelovanju pa pravi: »Likovni ustvarjalci so do fotografske predloge pristopali na različne načine… Vzpostavljena je bila nova prostorska iluzija, v kateri je kot edini realistični element ostalo žensko telo…

Srečala in medsebojno dopolnila sta se torej fotografsko videnje in slikarska interpretacija… Soočenje likovnih ustvarjalcev s svojevrstnim izzivom je privedlo do zanimivih in privlačnih rešitev«.

 

Odprtje razstave bo 4. marca 2024 ob 17. uri v galeriji Kranjske hiše.

Otvoritev bo glasbeno obarval tudi nastop učenke Glasbene šole Kranj Veronike Vite Jesihar na klavirju pod mentorskim vodstvom Tanje Činč in Mateja Kurinčiča. Program: Parker Billy’s Bounce in Garner: Misty.

Razstava bo na ogled do 7. aprila 2024.

Vljudno vabljeni!

Sorodne vsebine

fotografska-razstava-kolekcija-7[1]

Fotografska razstava Kolekcija 7

Galerija Kranjske hiše ima sedem obokov, ki nudijo prostorski in estetski okvir fotografijam. Članice ...

Fotografska razstava – Poklon Damirju, Fotografsko društvo Janeza Puharja Kranj

Fotografska razstava – Poklon Damirju, Fotografsko društvo Janeza Puharja Kranj

Razstava fotografij je posvečena preminulemu članu društva ter prijatelju Damirju Gizdavčiću. Čeprav je bilo ...

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

Razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19. stoletja

Kranj je bil v prvi polovici 19. stoletja majhno mesto z okoli 2000 prebivalci ...