Kabinet Janeza Puharja: #Puhar

V Kranju je v sredini 19. stoletja prebival mojster prenekaterih znanj, izumitelj Janez Puhar. Svoj poklic kaplana je združeval z inovatorstvom in svoje znanje matematike, fizike, kemije in jezikov usmeril v takrat povsem novo tehniko zapisovanja podob s svetlobo, ki jo danes imenujemo fotografija.

Kot pionir svetovne fotografije se je leta 1842 zapisal v zgodovino kot izumitelj fotografije na steklo. Svojo tehniko je izpopolnil do te mere, da je za osvetljevanje motivov potreboval zgolj petnajst sekund. To mu je omogočalo, da je lahko z veliko natančnostjo portretiral ljudi. Svojo fotografsko samozavest je ovekovečil tudi z dvema avtoportretoma in s tem svetu pokazal prvi pravi fotografski »selfie«

Prvi slovenski fotograf Janez Puhar je v kulturni četrti Kranja dobil svojo spominsko hišo. Hiša vabi obiskovalce vseh generacij k spoznavanju skrivnosti in življenja zanimivega izumitelja.

V hiši je muzejska soba, ki opisuje Puharjevo življenje in postopek fotografiranja na steklo, soba gibljivih slik in iluzij, fotografski atelje 19. stoletja, kjer se lahko oblečete v nošo tistega časa in domov odnesete fotografski portret svoje družine na steklu.

Hiša je magnet za oči, zato njen obisk ne sme miniti brez obveznega portretiranja z vašim mobilnim telefonom. Prinesite svoj »selfie stick« in se pripravite na brezčasno poziranje! #puhar, #firstselfie.

Vstopite torej v čas izumitelja Puharja, skrivnostni svet iluzij, ugank, fotografije in »selfija«.

MUZEJ
Muzejska soba Janeza Puharja ponuja vpogled v življenje in delo prvega slovenskega fotografa, izumitelja fotografije na steklo in avtorja prvega pravega fotografskega »selfija«.

ILUZIJE
Puhar je ob odkritju fotografije na steklo dejal: »Svetlopis je optična iluzija, ujeta v večnost.« Oglejte si nekaj interaktivnih optičnih prevar in gibljivih slik 19. stoletja, kjer oči pretentajo razum.

FOTO ATELJE
Foto atelje 19. stoletja, kjer se lahko oblečete v nošo tistega časa, pogledate skozi camero obscuro in domov odnesete svoj fotografski portret na steklu.

DOŽIVETJA

Obiskovalce »Puhar« razveseljuje z dvema doživljajskima igrama. »Puharjev skrivni laboratorij”, ki vas skozi uganke in šifre odpelje v Puharjevo skrivnost – odkrivanja barvne fotografije in “Lov za izgubljeno fotografijo”, ki je nov interaktivni način odkrivanja skritih kotičkov mesta.

Igri sta namenjeni otrokom od 10 leta naprej, družinam in tudi starejšim, željnim popestritve prostega časa. Tako Puhar poskrbi za rojstnodnevne zabave, zaključene družbe, skratka za vse, ki bi radi druženju in zabavi dodali tudi pustolovski pridih.

Puharjev skrivni laboratorij

Odpotujte v izumiteljev čas in se v pristnih oblačilih s pomočjo kodiranih sporočil dokopljite do Puharjeve še neodkrite skrivnosti. Čaka vas nepozabno potovanje s foto selfiji skozi čas. (čas trajanja 60 minut).

Lov za izgubljeno fotografijo
Zabavna interaktivna igra, kjer skozi uganke in šifre odkrivate skrite kotičke Kranja in njegovo zgodovino. (čas trajanja 90 minut).

 • Več info:

timetravel.si

info@timetravel.si 

031 37 92 37

Tomšičeva 13, 4000 Kranj

Prijavite se tukaj


  Foto

  Avtorji slik: Aljoša Korenčan

  • Delovni čas: po predhodnem dogovoru

  Foto

  Avtorji slik: Aljoša Korenčan

  Sorodne vsebine

  rovi-pod-starim-kranjem-digitalno[1]

  Digitalni potep po rovih Kranja

  Odkrijte 15 digitaliziranih točk v rovih, ki razkrivajo zgodovino Kranja. ...