SL
EN DE IT

Oktobrskih 5

12. 10. 2022

Gozdovi nas v tem letnem času razveseljujejo s številnimi darovi. In prav kostanj bo osrednja zvezda tradicionalnega oktobrskega dogodka v Besnici. V Rovih pod starim Kranjem bodo odrasli in otroci vsak po svoje nabirali pogum. Kulinarično razvajanje si privoščite v novi restavraciji protokolarnega objekta, vročo čokolodo pa na koncu kranjske skale. Imamo pa tudi predlog za vse, ki iščete čudovite keramične kose. Preverite vseh naših 5 predlogov za doživetji poln oktober!

 

 

Hrana: Restavracija Elegans hotela Brdo

Restavracijo v na novo prenovljenem hotelu odlikujejo tradicija, sezonskost, lokalne sestavine in ljubezen do dobre hrane. K vrhunsko pripravljenim jedem se odlično poda njihova bogata zbirka najboljših slovenskih in tujih vin.

 

 

Pijača: Cafe galerija Pungert

Čez dan si na sončni terasi privoščite vročo čokolodo, ob večerih pa se zavrtite v jazz ritmih in si oglejte aktualno razstavo. Café galerija Pungert je priljubljena med vsemi generacijami. Neposredna bližina Stolpa Pungert, otroškega igrišča in odmaknjenost od prometnega vrveža pa kavarno delajo še posebej priljubljeno med družinami.

 

 

Nakup: Countryceramics by Ziva

Živa Slavec prihaja iz Spodnje Besnice pri Kranju. Po izobrazbije  univerzitetna diplomirana inženirka arhitekture, predavateljica arhitekturne risbe in kreativne geometrije na Fakulteti za dizajn, je raziskovalka in ustvarjalka keramike, ki nabira in proučuje lokalne gline in ostale geologije in žge keramiko v peči na drva z lokalnim lesom. Pri ustvarjanju so ji v navdih ciklični naravni procesi, prazgodovinska in antična obdobja človeštva, zelo zanimiva pa ji je tudi alkimija srednjega veka. Živa lahko reče, da so njeni izdelki res 100% njeni saj je v proces ustvarjanja vključena od samega začetka do konca – sama nabira glino in jo nato tudi sama žge v lastni peči. Njene izdelke lahko kupite v njenem domačem studiu v Besnici in v naši spletni trgovini.

 

 

Nasvet za izlet: Kostanov piknik

Pod vznožje Rovnika se 16. oktobra vrača Kostanov piknik, kar je odlična priložnost za raziskovanje besniških lepot! Na stojnicah boste lahko nakupili različne domače izdelke in pridelke. Ter se pogreli z z okusnim domačim golažem iz kotla, gobovo juho, zeljem s pečenico in žganci, z ribami s krompirjem in pečenim kostanjem. Avtomobil pustite doma in se raje pripeljite z organiziranim javnim prevozom! Prvi avtobus bo proti Besnici izpred Supernove Kranj odpeljal ob 11.00, nato pa na vsako polno uro. Nazaj v Kranj pa se bo vračal pol ure kasneje. Zadnji avtobus bo proti Besnici krenil ob 17.00.  

 

 

Dogodek: Noč čarovnic

V Rove pod starim Kranjem se bodo med 22. in 31. oktobrom naselile čarovnice! Čarovnice bodo otroke v pravljični svet popeljale med 22. in 28. oktobrom. Medtem ko so čarovnice do otrok nadvse prijazne in jim pomagajo pri premagovanju strahu pred temo, pa je zgodba pri odraslih povsem drugačna. Odrasli bodo 30. in 31. oktobra v rovih izkusili pravo nočno moro, iz temačnega podzemlja pa jih lahko reši le uspešno reševanje srhljivih ugank.  

 

 

Foto: arhiv Posestvo Brdo, Andraž Muljavec – Fotomorgana, Primož Pičulin

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo