SL
EN DE IT

Petra Vencelj: Za klobuk dol vzet!

Umetnostna kritičarka, kustodinja, predavateljica, publicistka, turistična vodnica, alpinistka … Vse to in še več je Petra Vencelj, ki je predstavila že več kot tristo domačih in tujih likovnih ustvarjalcev.

 

Z njo smo se pogovarjali o 6. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti v Kranju. Že 5. leto zapored je del ekipe, ki ustvarja ta obsežen projekt mednarodnih razsežnosti.

 

Med 28. septembrom in 5. novembrom Kranj gosti Mednarodni festival likovnih umetnosti. Gre za mednarodni festival, na katerem sodelujejo odlični tuji in domači ustvarjalci. Kaj tak festival pomeni za Kranj, njegovo prepoznavnost in kam ga umešča v umetniškem prostoru?

Nedvomno gre za velik projekt v organizaciji Likovnega društva Kranj pod vodstvom Klavdija Tutte, na katerem se predstavlja 131 likovnikov iz 21 držav. Tak dogodek mesto vsekakor umešča visoko na mednarodno likovno prizorišče. To je promocija za Kranj tako v likovnem kot tudi turističnem smislu. Tak festival veča prepoznavnost mesta v Sloveniji, zaradi mednarodne udeležbe pa tudi v tujini. Za selekcijo del je poskrbela Mojca Grmek z ministrstva za kulturo. Pri selekciji se je podrobneje seznanila z gorenjskimi avtorji, kar nam daje priložnost, da postanemo v umetniškem smislu prepoznavnejši v prestolnici.

 

Kje kot umetnostna kritičarka vidite največji potencial festivala?

V mednarodnosti. Avtorji ne prihajajo samo iz Evrope, ampak z vsega sveta. Čeprav se danes informacije zaradi interneta hitro širijo in umetnost lahko spremljamo prek digitalnih medijev, nam festival omogoča ogled mednarodno prepoznavnih imen iz sveta likovne umetnosti v živo.

 

 

Kaj obiskovalci lahko pričakujejo od letošnjega festivala?

Obeta se šest mednarodnih prizorišč. Stebriščna dvorana v Gorenjskem muzeju predstavlja osrednje prizorišče, kjer bo predstavljenih 78 avtorjev. V Etno galeriji Desetnica bodo razstavljene krpanke, ki so delo izredno zanimivih mednarodnih avtoric, o katerih pišem tudi v katalogu. V Razstavnem paviljonu Jugovic se bodo predstavili Avstrijci, v Kranjski hiši bodo razstavljali Zagrebčani, na Pungertu imamo vrhunske japonske avtorje, v stolpu Škrlovec pa bodo razstavljali nagrajenci iz prejšnjih treh festivalov. Ne smemo pa pozabiti še na druge razstavne prostore, kot so Galerija Prešernovih nagrajencev, Mestna knjižnica, Gorenjski glas kjer bo tudi nagovor ob odprtju, v kavarni Khislstein pa se bomo vrteli okoli Plečnika. Zastopane so vse zvrsti likovne umetnosti, od kiparstva, slikarstva, video objektov do krpank in pa seveda arhitekture. Lahko smo ponosni, da se to dogaja v Kranju. Delo za klobuk dol vzet!

Tak dogodek mesto vsekakor umešča visoko na mednarodno likovno prizorišče. 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo