SL
EN DE IT

Po Sloveniji zadišalo po Kranjski dolgi mizi

Prva dolga mizi v Sloveniji, ki je v nedeljo, 5. 9. 2021, potekala na grajskem dvorišču Khislstein v Kranju, je na področju kulinarike dala pomembno usmeritev za prihodnost slovenske gastronomije. Sproščeno druženje, občutek skupnosti in povezanosti, lokalne sestavine in kuharski mojstri, ki iz njih ustvarjajo gurmanske jedi, trajnostno naravnano ter nizek ogljični odtis so besedne zveze, ki najbolj opisujejo včerajšnji dogodek.

 

Sedem kranjskih kuharskih mojstrov dolge mize in njihovih pomočnikov je poskrbelo, da so obiskovalci okušali inovativne jedi iz domačih tradicionalnih sestavin. Matjaž Erzar iz Gostilne Pr’Matičku, Aleš Kristan iz Kmetije odprtih vrat Pr’ Končovc, Matjaž Sedej iz Doma na Joštu, Mirza Bektašević iz Bistro Soneta ter Tomaž Polenec iz Kavarne in restavracije Brioni so kuhali pod taktirko z Michellinom nagrajenega šefa Uroša Gorjanca iz Gostilne Krištof. Pomemben član kuharske ekipe Nejc Rekar iz Gostilne Rekar je bil v vlogi vodje strežbe.

 

Gostje so lahko izbirali med vegetarijansko - veganskim menijem ter mesno – ribjim menijem. Sestavine obeh so zagotovili kranjski pridelovalci in rejci. Meni si lahko ogledate TUKAJ.

 

Ob hrani in dobrem vinu kranjskega vinarja Uroša Gorjanca so si gostje dogodka lahko natočili v kozarce še kranjsko vodo iz pipe, ki je bila postrežena v posebnih kristalnih vrčih za vodo, izdelanih v podjetju Flaška d.o.o.. Voda v Sloveniji po svoji kvaliteti sodi v sam vrh svetovne pitne vode, je na dogodku povedal Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof, bodoči sommelier za vodo, je ob tem dodal, da živimo v neprecenljivem privilegiju – v okolju, kjer iz pipe priteče pitna voda. Hrana, ki jo pripravljamo iz te dragocene sestavine, pa je zato boljša in energetsko bogatejša. Vodo izpod Storžiča so na svetovnem Blejskem vodnem festivalu ocenil za eno izmed dveh najboljših vod na svetu.

 

Kranj je v letošnjem letu dobitnik zlatega zelenega znaka, ki ga je destinacija prejela za svojo trajnostno naravnanost. Tudi kranjska gastronomija se želi s čim večjim odstotkom lokalnih sestavin, kratkimi dobavnimi verigami in čim manj zavržene hrane razvijati v smeri trajnostne naravnanosti. Na krožnikih gostov ni ostajala hrana, odnesli so jo domov v recikliranih posodicah, 30 obrokov pa je bilo pripravljeno posebej za socialno ogrožene družine. Obroki, ki jih je prevzela pomočnica direktorja CSD Kranj, ga. Andreja Valant, so bili plačani z deležem od vstopnic. Prav tako tudi pomoč v višini 2000€, ki je namenjena mladi mamici z dvema otrokoma v stiski.

 

Organizacija dogodka je bila zastavljena zeleno, brez plastike in z minimalno količino zavržene hrane. Kranjska Dolga miza je bil prvi dogodek, na katerem se je meril ogljični odtis celotnega dogajanja, tudi postrežene hrane. Dr. Lučka Kajfež Bogataj, zelena ambasadorka Kranja, je povedala, da pri izbiri hrane lahko naredimo veliko sprememb. Ena je izbira med rastlinsko ali živalsko hrano, velik delež vpliva na okolje pa je transport, pakiranje, skladiščenje in kuhanje, ter količina hrane, ki jo zavržemo. Zaenkrat smo še energetsko nepismeni in ta prireditev je namenjena tudi temu, da se nekaj novega naučimo in postanemo bolj osveščeni, je še dodala.

 

Dogodka se je udeležil gastronomski strokovnjak dr. Janez Bogataj, ki ga je zaradi izvedbe in zelenih poudarkov označil za edinstvenega v Sloveniji. Kot takega ga je doživel tudi župan Kranja, Matjaž Rakovec, ki je povedal, da smo v Kranju glede zelene usmeritve soglasni: odločeni, da gremo po »zero waste« poti, zavezani zeleni politiki in uvajanju trajnostnih principov na vseh področjih.

 

Zahvala za čarobno okrasitev gre priznanemu kranjskemu floristu Matjažu Begušu, ki je s šipkom in lampijončki svečano dekoriral mizo in okolico.

 

Organizatorji dogodka Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj in Gorenjski muzej Kranj se zahvaljujemo vsem sodelujočim in obiskovalcem. ZAHVALA, da je dogodek presegel pričakovanja sodelujočih in gostov gre tudi zelenim podpornikom dogodka: Komunala Kranj d.o.o, Elektro Gorenjska d.d., Iskraemeco d.d., Riko d.d, Kron Telekom d.o.o, Gorenjska gradbena družba d.d., Flaška d.o.o., Monte Rosso d.o.o., Provia d.o.o., Inpores d.o.o., RRD d.o.o., Domplan d.o.o., Igea d.o.o., Mega team d.o.o., 3fs d.o.o., Vizije Mobilnosti d.o.o.,Protim Ržišnik Perc d.o.o. in Posestvo Brdo.

 

Oglejte si nekaj FOTOGRAFIJ z dogodka:

 

 

 

 

 

i feel slovenija logotip evropska gastronomska regija logotip Kranjska dolga miza logotip Slovenija green destination logotip

 

Mestna občina Kranj logotip Zavod za turizem in kulturo Kranj Komunala Kranj logotip Provia logotip

 

ggd logotip 3fs logotip Flaška logotip

 

iskraemeco krontelekom logotip

 

vizije mobilnosti logotip monte rosso logotip elektro gorenjska logotip riko logotip

 

regisjka razvojna družba logotip domplan logotip

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo