SL
EN DE IT

Podjetniška spodbuda izdelovalcem keramike v okviru srednjeevropskega projekta

25. 03. 2022

Človek uporablja praktične in dekorativne izdelke iz keramike v vsakdanjem življenju že dolgo časa – prve keramične figure izvirajo iz obdobja 24 tisoč let pred našim štetjem. Tekom let so se v različnih kulturah razvili številni načini izdelave keramičnih izdelkov.

 

V srednji Evropi so se do današnjih dni ohranile različne metode obdelave gline, ki jih pri življenju ohranjajo spretne roke keramikov, tudi slovenskih. Z namenom spodbujanja njihove podjetniške aktivnosti, deljenja idej ter pridobivanja novih znanj, se je v Evropi oblikoval poseben projekt.

 

V omenjen projekt, ki nosi naslov Kreativno podjetništvo v keramičnih regijah – razvijanje, izobraževanje, vzpodbujanje (Interreg Central Europe), je vključen tudi Zavod za turizem in kulturo Kranj.

 

Video posnetek prikazuje intervju ene izmed ustvarjalk iz Slovenije. 

 

Glavni rezultat tega projekta je spletna stran Ceramics in Europe (Keramika v Evropi), kjer so zbrane izobraževalne, inspirativne in podjetniške vsebine, namenjene vsem tistim, ki so dejavni na področju keramike. To bogato virtualno stičišče znanja za vse ustvarjalce, ki je dostopno v angleščini, si lahko ogledate tukaj.

 

Spletna stran Ceramics in Europe je bila izpostavljena kot najpomembnejši dosežek projekta na zaključni tiskovni konferenci 24. marca 2022 v Državnem muzeju porcelana v Selbu v Nemčiji. Konferenco, na kateri so bili predstavljeni tudi vsi partnerji, cilji in namen projekta, si lahko ogledate tukaj.

 

Če želite izvedeti več o projektu Interreg Central Europe, obiščite uradno spletno stran projekta.

 

Foto: CerDee- Interreg CE project 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo