SL
EN DE IT

Pogosta vprašanja o koriščenju turističnih bonov

Vlada RS je s tretjim protikoronskim zakonom uvedla turistične bone. S to najodmevnejšo novostjo v našem turizmu v zadnjih letih želi pomagati turistični panogi, da bi se čim hitreje ponovno postavila na noge. Turističnimi boni so tudi vzpodbujanje Slovencev k počitnikovanju doma. Da bi se lažje odločili, kako in kdaj koristiti turistične bone, smo za vas zbrali vse informacije oz. pogosta vprašanja na enem mestu.

 

Ker smo vsi že željni krajših in daljših izletov ter se hkrati približuje poletje in čas dopustov, smo prepričani, da vam spodnja pojasnila o turističnih bonih lahko koristijo. Slednje lahko seveda izkoristite tudi v Kranju - številni ponudniki so za vas že pripravili nekaj zanimiv paketov, ki vključujejo različna brezplačna presenečenja in posebne ponudbe.

 

 • Kaj je turistični bon?

Turistični bon je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave (FURS) eDavki, ki ga ima vsaka oseba s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in ga lahko unovči pri ponudnikih turističnih storitev za nočitve z zajtrkom v Sloveniji.

 

 • Kdo je upravičen do turističnega bona in v kakšni višini?

Bone prejmejo vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji. Polnoletne osebe bodo upravičene do bonov v vrednosti 200 evrov, mladoletne pa v vrednosti 50 evrov.

 

 • V kakšnem časovnem obdobju bo mogoče unovčiti turistične bone?

Boni se bodo lahko unovčili od 19. 6. 2020 (prva možna nočitev 19. – 20. 6. 2020) do 30. 6. 2022. Boni, ki se v tem obdobju ne bodo unovčili, bodo po 30. 06. 2022 zapadli. Boni ne bodo izplačljivi v denarju.

 

 • Kako do turističnega bona?

Bonov v fizični obliki ni, temveč so evidentirani kot dobroimetje v informacijskem sistemu FURS (eDavki), do katerega bodo imeli dostop vsi ponudniki nastanitev. Vse v zvezi z unovčitvijo bona bodo uredili ponudniki nastanitev. Stanje svojega bona lahko spremljate v mobilni aplikaciji eDavki.

Turistične bone lahko izkoristite tudi v Kranju. Preverite ponudbo in pakete, ki vključujejo različna presenečenja.

 • Ali je bon prenosljiv in kako ga lahko prenesem?

Turistični bon je prenosljiv med:
- sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki),
- zakonci, zunajzakonskimi partnerji,
- partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi (zveza dveh istospolnih partnerjev),
- otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

 

Bon je prenosljiv na podlagi podpisanega obrazca Izjava upravičenca o prenosu bona, ki jo podpiše upravičenec (prenosnik), pridobitelj pa jo mora ob koriščenju bona predložiti ponudniku storitve. Če svoj bon prenaša mladoletna oseba ali polnoletna oseba pod skrbništvom, mora izjavo podpisati njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik.

 

Bon je mogoče prenesti le enkrat (pridobitelj ga ne more prenesti naprej), in sicer v celotni vrednosti bona. Če je upravičenec bon delno že koristil, bona v preostali vrednosti ni mogoče več prenesti.

 

 • Kje lahko unovčim bon in za kakšno vrsto storitev?

Bone je mogoče vnovčiti le za plačilo nastanitve oziroma nastanitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, zasebnih sobah, počitniških domovih in letoviščih, planinskih domovih in mladinskih prenočiščih, avtokampih, taborih, na turističnih kmetijah s sobami in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje. Dodatne storitve kot so kosila, obiski turističnih znamenitosti itd. ne bo možno plačati z bonom.

 

 • Kako se bon unovči oziroma izplača?

Ob prijavi na recepciji seznanite osebje, da boste za opravljeno storitev unovčili bon. Za to boste morali predložiti kopijo identifikacijskega dokumenta ter podpisati obrazec Potrditev unovčitve bona, ki ga izpolni osebje na recepciji. Če skupaj letuje več oseb (npr. družina), vsi člani pisno potrdijo koriščenje bona na enem obrazcu.

 

Bi želeli biti obveščeni o zanimivsti in dogajanju v Kranju? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 

 

 • Ali je turistični bon mogoče vnovčiti pri različnih ponudnikih?

Da, turistični bon je deljiv in se lahko unovči v večkratnem znesku, kar pomeni, da ga lahko koristite pri različnih ponudnikih. Primer: 100€ porabite v hotelu v Portorožu, drugih 100€ pa v apartmaju v Kranjski Gori.

 

 • Kako lahko unovči bon mladoletna oseba?

Bon, ki se glasi na mladoletnega upravičenca, unovčijo zanj starši oziroma zakoniti zastopnik ali druga oseba, h kateri je mladoletni upravičenec z odločbo pristojnega organa zaupan v varstvo in vzgojo in za mladoletnega upravičenca dejansko skrbi (npr. rejnik, odgovorna oseba zavoda, kamor je mladoletni upravičenec nameščen). Ta oseba opravi pisno potrditev unovčenja bona na predpisanem obrazcu Potrditev unovčitve bona, in sicer tako, da ga izpolni, podpiše ter priloži kopijo identifikacijskega dokumenta mladoletnega upravičenca.

 

 • Ali otrok bon lahko unovči, ko gre na počitnice s tretjo osebo (npr. starimi starši, sosedi, športnim klubom…)?

Da. Če bon za upravičenca, ki ima zakonitega zastopnika oziroma skrbnika (otrok ali polnoletna oseba, ki je postavljena pod skrbništvo), unovči oseba, ki ni njegov zakoniti zastopnik oziroma skrbnik, mora ponudniku storitev predložiti obrazec Izjava zakonitega zastopnika oziroma skrbnika za unovčitev bona upravičenca po tretji osebi, ki jo podpiše zakoniti zastopnik oziroma skrbnik mladoletnega upravičenca. Tretja oseba na podlagi te izjave lahko pri ponudniku storitev opravi pisno potrditev unovčenja bona na predpisanem obrazcu Potrditev unovčitve bona, in sicer tako, da ga izpolni, podpiše ter priloži kopijo identifikacijskega dokumenta mladoletnega upravičenca.

Preverite zelene kotičke okoli Kranja, ki so kot nalašč za obisk v tem času, ali točke, kjer boste lahko naredili pregrešno lepe fotografije

 • Ali so boni obdavčeni?

Ne. Glede na zakon, ki ureja dohodnino, se od bona ne plača dohodnina.

 

 • Ali unovčitev bona vpliva na pravice iz javnih sredstev (npr. otroški dodatek, socialna pomoč…)?

Ne. Bon se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev.

 

Za vsa dodatna vprašanja in informacije se obrnite na Finančno upravo RS.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo