SL
EN DE IT

Pomagajmo čebelam!

Kranj, 23. april 2021 - Pred nekaj dnevi je slovenski čebelar Marjan Papež preko družbenih omrežji pozval k kasnejši košnji trave. Letošnja pozeba je namreč uničila večino cvetja sadnega drevja, kar pomeni, da bodo glavni vir hrane za čebele predstavljale cvetlice na travnikih, na javnih površinah in tudi zelenicah okrog hiš.

 

Čebelam lahko pomagamo tako, da  kosilnice še nekaj časa pustimo pri miru in jih v roke primemo čim kasneje. Pomembno vlogo igra predvsem regrat, saj izdatno medi. Če je možno, počakajte, da regrat odcveti in šele nato pokosite zelenico. Mestna občina Kranj se je na čebelarjev poziv odzvala tako, da bo Komunala Kranj s košnjo začela šele po 10. maju. V destinaciji se trudimo, da je za čebele dobro poskrbljeno z zasaditvijo medovitih enoletnih rastlin, trajnic in dreves. Poleg tega se v letošnjem letu potegujemo za naziv Čebelam najprijaznejša občina, ki ga podeljuje Čebelarska zveza Slovenije. V ta namen bodo potekale številne aktivnosti, namenjene trajnostnemu razvoju, posebej še zaščiti čebel in razvoju čebelarstva. Mestna občina Kranj se je zato, skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, vključila v projekt Veliki traven in rožnik - čebelam cvetoč krožnik. Na dveh javnih travnikih bomo za hrano čebelam zasejali medovite rastline. Eden se nahaja ob makadamski poti v kanjon Kokre na Hujah, drugi pred objektom na Valjavčevi ulici (nasproti Zavarovalnice Triglav). V okviru svetovnega dneva čebel pa bosta potekala Medena dneva (28. in 29. maj). Na Glavnem trgu bo vabil na obisk mobilni čebelnjak, Medena zgodba, ki na svojevrsten način prikazuje delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela. Paviljon je namenjen izobraževanju in nas bo v čebelji svet popeljal s pomočjo vida, vonja, tipa in okusa. Tudi ostale medene ponudbe ne gre zamuditi.

 

Ste vedeli, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja? Čebele so naše najpomembnejše opraševalke. Vplivajo na celoten ekosistem, ohranjanje naravnih habitatov ter biotske raznolikosti v naravi. Zdaj je naša priložnost, da tudi mi pomagamo njim. S tem pomagamo tudi sebi, saj nas brez čebel ni. Kranj je prejemnik zlatega znaka Slovenia Green Destination, kar pomeni, da se danes in v prihodnosti zavezujemo k trajnostno naravnanemu delovanju. 

 

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo