SL
EN DE IT

Pomlad v Kranju

Pomlad v naše mesto prinese živahen in svež kulturni utrip, ter kopico raznolikih dogodkov.

 

Slovenske običaje bomo obujali s Prešernim karnevalom ter spuščanjem gregorčkov na praznik zaljubljenih, osrednji kulturni dogodek pomladi, pa je žlahtni 50. Teden slovenske drame, z bogatimi in kakovostnimi vsebinami. Daljši in toplejši dnevi nas kličejo tudi na potepanje v naravo. Kam se odpraviti? Preberite si naš izbor, česa spomladi 2020 ne gre zamuditi.

 

Prešerni karneval

Pomlad bomo v mesto priklicali z uličnimi norčavostmi in krofi na pustno soboto, 22. februarja. Otroško pustno rajanje se bo pričelo ob 11. uri na Glavnem trgu, ob 14. uri pa bo izpred Mestne knjižnice do Prešernovega gledališča krenila pustna povorka z etnografskimi skupinami iz Slovenije in tujine.

 

Gregorjevo

Spoznajte slovenski praznik ljubezni, na katerega se po ljudskem običaju ženijo ptički in s tem naznanjajo pomlad. Na predvečer godu sv. Gregorja (11. marca) se bomo zbrali na obrežju kanjona Kokre in po reki že tradicionalno spustili gregorčke. Tako se bomo poslovili od kratkih zimskih dni in pozdravili pomlad, ki s seboj prinaša vedno daljši dan ter toplejše vreme. Pisani gregorčki pa bodo s svojimi lučkami pravljično osvetlili kanjon.

 

Teden slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj se bo letos odvijal jubilejni 50. Teden slovenske drame, ki se bo začel na svetovni dan gledališča, 27. marca. Teden slovenske drame je vrhunski dogodek slovenske dramatike in njenega uprizarjanja v slovenskem prostoru. Poleg najboljših uprizorjenih dram v zadnjem letu, se v okviru festivala odvijajo še okrogle mize, delavnice dramskega pisanja, ter bogat spremljevalni program… Glavni cilj festivala je spodbujanje uprizarjanja nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocija ter uprizarjanje v tujini. Ob zaključku festivala se podelita še nagradi Rudija Šelige, za najboljšo uprizorjeno dramo in Slavka Gruma, za najboljše slovensko dramsko besedilo.

 

Čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran

Spomladanskega čiščenja se ne bomo lotili le v stanovanjih, ampak bomo zopet očistili tudi mesto in njegovo okolico! Letošnja čistilna akcija bo potekala v soboto, 28.3., s pričetkom ob 9. uri na Glavnem trgu. Kranjski taborniki z organizacijo akcije opozarjajo na skrb za naše mesto, njegove ulice in trge, predvsem pa njegovo zeleno okolico. Velik pomen ima tudi ozaveščanje ljudi o okoljevarstvu, ki se začne v prav vsakem domu z ločevanjem in pravilnim odlaganjem odpadkov. Akcijo spremlja pester zabavni programi, ki se odvija na Glavnem trgu.

 

Teden mladih

Na stičišču pomladi in poletja, ko so šolske glave z mislimi že nekje pri poletnih počitnicah, se v Kranju odvija Teden mladih. Mladinski festival mesto popleska z barvami mladosti in s pestrim programom privabi na tisoče mladih. Organizatorji tudi letos obljubljajo številne športne, mladinske, kulturne, glasbene, izobraževalne in mednarodne dogodke. Rezervirajte si čas med 15. in 23. majem!

 

Šmarjetna gora

Spomladansko sonce kar kliče po izletih v naravo! Na srečo Kranj in njegova okolica ponujata kar nekaj lepih priložnosti, kjer se lahko nadihate svežega zraka. Ena izmed njih je zagotovo naša »Šmarjetna«. Lažji vzpon lahko opravite peš, s kolesom ali avtomobilom. Ob jasnem vremenu vas na vrhu pričaka čudovit razgled - odpre se vam namreč pogled na petino Slovenije.

 

Sveti Jošt

Še eden izmed priljubljenih lokalnih gričev, ki ponuja možnost za rekreacijo le skok iz mesta. Poti do vrha je veliko, premagate pa jih lahko peš, s kolesom ali avtomobilom. Ob razgledu na okoliške hribe si lahko privoščite eno izmed specialitet, ki jih pripravljajo v gostišču Dom na Joštu.

 

Park Brdo

Park je vreden obiska v vsakem letnem času, vendar je pomladni obisk zagotovo nekaj posebnega. V parku se na 478 hektarih razprostirajo gozdovi, drevoredi, ribniki, ki ponujajo redek in zato še toliko bolj mogočen prizor, v katerem se daljna preteklost nevsiljivo zliva z novimi časi. Ta biser je od centra Kranja oddaljen le 10 minut vožnje, skriva pa Slovenijo v malem, skupaj z belimi lipicanci, poslikanimi panjskimi končnicami in s slamo kritimi kozolci toplarji. Poleg tega v parku ponujajo tudi številna doživetja.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo