SL
EN DE IT

Posestvo Brdo: Postrv z jajčno omako in ohrovtom

V prenovljenem Elegans hotelu Brdo vsako nedeljo med 11. in 13. uro pripravljajo okusne brunche, katerega osrednje zvezde so lokalne sestavine. Po novem dobrote v protokolarnih objektih Brdo, Strmol in Vila Bled nastajajo pod taktirko chefa Tomaža Kavčiča, ki ga poznamo kot chefa uspešne Gostilne pri Lojzetu na Dvorcu Zemono, ki je prejemnica ene Michelinove zvezdice.

 

Iris Kociper Haas in chef Tomaž Kavčič

Iris Kociper Haas, namestnica direktorja na Brdu, in chef Tomaž Kavčič

 

Kranjske oziroma gorenjske sestavine predstavljajo večinski del brucha. Med drugimi boste v ponudbi našli izdelke s kmetij Odems in Štirn iz bližnjih Predoselj in z okoliških kmetij Krč, Šebenik, Pislak, Pustotnik, Podjed ter postrvi iz ribogojnice Vodomec iz Pšate pri Cerkljah na Gorenjskem.

 

lokalne sestavine

Bogata ponudba lokalnih dobrot!

 

Špelo Ankele sta med vsemi jedmi najbolj navdušili pralina z okusom babičine potice in poširana postrv na ohrovtu z jajčno omako in ajdovo pokovko. Zato se je odločila, da to zadnjo pripravi doma po nekoliko predelanem receptu.

 

Nedeljse so rezervirane za brunch na Brdu.

 

Za 4 osebe:

4 postrvji fileji
košček masla
1 manjši ohrovt
sol

Holandska (oziroma jajčna) omaka:
1 rumenjak
100 g masla
1 žlička limoninega soka
sol
1 žlička tartufate (dodamo na koncu, če seveda želimo)

 

Priprava

  1. Ohrovt razdelimo na liste, ki jih operemo in narežemo na pol centimetra debele rezance. Za nekaj minut jih potopimo v osoljen krop, nato odcedimo.
  2. Holandsko oziroma jajčno omako pripravimo tako, da na majhnem ognju raztopimo maslo in ga ohladimo do mlačnega. V skledo, ki jo postavimo nad parno kopel, vlijemo 1 dl vode, dodamo rumenjak, limonin sok in sol. S kuhinjsko metlico mešamo toliko časa, da se speni, nato počasi in med mešanjem vlivamo maslo. Ko je omaka že narejena, jo odstavimo s parne kopeli in (če želimo) vmešamo še tartufato.
  3. Postrvje fileje malo solimo in jih opečemo na koščku masla z obeh strani - najprej na kožnati strani, nato še na drugi.
  4. Krožnik pripravimo tako, da nanj položimo ohrovt, čez dodamo postrv in povrh prilijemo jajčno omako.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo