SL
EN DE IT

Pr' Končovc: slani sirovi štruklji

Ekološka kmetija Pr' Končovc je bila prva turistična kmetija v Kranju. Danes jo vodi že osma generacija Kristanovih. V kuhinji sin Aleš in njegova mati Fani ustvarjata po starih družinskih receptih, ki jim vdihneta svežo energijo.

 

kristanovi

 

Okus tradicije in pristno kmečko gostoljubnost Kristanovi dopolnjujejo z domačimi sestavinami. Večino hrane, ki jo postrežejo, namreč pridelajo sami. Izdelujejo svoje vložnine, marmelade, čaje, suhomesnate izdelke… Aleševa žena Katarina skrbi tudi za čebele, ki pridno oprašujejo drevesa v domačem sadovnjaku in proizvajajo odličen domači med. O kratki poti živil, se lahko prepričate že na vhodu kmetije, kjer vas pričaka seznam porekla vseh sestavin, ki jih boste okusili v njihovih slastnih jedeh.

 

mačka

 

Fani Kristan po mnenju mnogih pripravlja najboljše sirove štruklje v Kranju. In prav po tem receptu jo je povprašala Špela Ankele.

 

Za 6 - 8 oseb

 

Testo:

500 g gladke moke
0,5 žličke soli
1,5 žlice belega vinskega kisa
3 žlice olja
približno 2,5 dl tople vode

 

Nadev:

1,5 - 2 kg polnomastne skute
0,5 dl sladke smetane
0,5 dl kisle smetane
7 jajc
sol

 

Pripravimo še:

malo ostre moke (ko raztegnemo testo)
malo olja (za testo, ko počiva na prtu, in tudi za srebrno folijo)
maslo in krušne drobtinice (za zabelo)
nekaj kosov srebrne aluminijaste folije
malo soli

 

Priprava:

  1. Iz sestavin, navedenih za testo, zamesimo gladko testo. Testo nato preložimo v plastično vrečko, ki jo zapremo. Na sobni temperaturi naj počiva vsaj eno uro.
  2. Pripravimo nadev. Sestavine odmerimo v večjo skledo in dobro pretlačimo (lahko kar s tlačilko za pripravo krompirjevega pireja).
  3. Na mizo pogrnemo svež bel prt in ga narahlo posujemo z ostro moko. Na prt preložimo spočito testo, ki ga malce raztegnemo, na tanko premažemo z oljem in pustimo počivati še 5 - 10 minut.
  4. Testo raztegnemo tako teko, da se vidi skozenj. Z nožem obrežemo odebeljene robove.
  5. Raztegnjeno testo, od roba do roba, enakomerno namažemo z nadevom.
  6. Zavijemo v štrukelj: zavijati začnemo s prsti, ko dobimo za palec debel svitek, pa uporabimo prt. Štrukelj razrežemo na 30 ali 40 centimetrov dolge kose.
  7. Približno pol metra dolge kose aluminijaste folije pomažemo z oljem. Na sredino vsakega kosa folije položimo en zavitek in zvijemo v daljši srebrn bonbon. Primemo za konce in štrukelj dvakrat, trikrat z občutkom udarimo ob mizo, da se znebimo odvečnega zraka.
  8. Štruklje približno 30, 40 minut kuhamo v širši posodi, v katero smo vlili toliko slane vode, da sega do polovice srebrnih zavitkov. Lahko pa jih prav toliko časa kuhamo v parni pečici.
  9. Zabelimo z vročimi drobtinicami, ki smo jih prepražili na maslu. Štruklje postrežemo bodisi kot prilogo k mesu bodisi kot sladico. Za slednje zraven postrežemo sladkor ali malo domače marmelade, ki smo jo pogreli v kozici.

 

Vsebina je nastala v sklopu projekta Evropska gastronomska regija 2021. Za zavod za turizem in kulturo Kranj jo je pripravila Špela Ankele, ki jo lahko najdete tudi na spletni strani Špelina shramba.

 

Foto: Špela Ankele, Dean Dubokovič

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo