SL
EN DE IT

Predlogi za preživljanje prostega časa v Kranju

Zopet smo se znašli v spomladanskem scenariju, ko so gostinci, kulturne institucije, frizerski in kozmetični saloni, trgovine in ostali zaprli svoja vrata. Vendar inovativnost posameznikov ne pozna meja in tako se v Kranju veliko »dogaja« tudi v teh časih.

 

Posodobljeno: 08. 04. 2021

 

Pripravili smo vam nekaj predlogov kako si lahko na varen in odgovoren način krajšate dni, ki so pred nami in ob tem še podprete delovanje različnih posameznikov ter institucij. Vsak izmed nas lahko pripomore k zamejevanju širjenja koronavirusa z upoštevanjem predpisanih ukrepov. Upamo, da se kmalu zopet vidimo tudi v živo!

  

 

Dogodki Mestne knjižnice Kranj

Tudi v mesecu januarju v Mestni knjižnici pripravljajo kopico spletnih dogodkov.

V mesecu aprilu v Mestni knjižnici Kranj pripravljajo dva spletna pogovora:

 

 

Povezave za ogled pogovorov bodo objavljene na spletni strani MKK.

 

Odlična popestritev prostega časa bo tudi Kviz znanja (15. april, ob 20. uri). Štiričlanske ekipe bodo odgovarjale na vprašanja z osmih področij: zgodovina, geografija, znanost, šport in igre, življenjski slog, mediji, kultura in zabava. Kviz se bo izvedel prek platforme Discord. Podrobnejša navodila bodo objavljena na spletni strani knjižnice.

 

Spletni portal Modri pes je prava zakladnica vsebin za otroke. Med drugimi tam najdete kar nekaj pravljic pravljičarja Bojana. 

 

Prešernovo gledališče

Predstave Prešernovega gledališča Kranj in otroške pravljice si lahko ogledate na spletu.

Kljub temu, da so bila gledališča v trenutni situaciji primorana začasno zapreti svoja vrata, vas v Prešernovem gledališču pozivajo, da si gledališče pričarate doma. Ljubitelji gledališča si tako na njihovem YouTube kanalu lahko ogledate 24 predstav. Vsako soboto in nedeljo zvečer pa najmlajši lahko prisluhnejo zakladnici slovenskih ljudskih pravljic, ki jim jih bodo brali igralci in igralke ansambla. Oktobra so začeli študij predstave Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI, kar je porodilo idejo za novi spletni projekt Čas za POEZIJO: KOSOVEL, kjer igralci in igralke interpretirajo svoje najljubše pesmi Srečka Kosovela. Sledile so interpretacije Prešernove poezije, s 1. aprilom pa so člani in članice ansambla pričeli z interpretacijami svoje najljubše poezije.

 

Layerjeva hiša

Layerjeva hiša

Čeprav so vrata Layerjeve hiše zaradi trenutnih ukrepov zaprta, si na njihovih spletnih kanalih lahko ogledate video in foto vsebine aktualnih razstav:

 

 

V Mengeltalerjevi ulični galeriji se tokrat predstavlja latvijska umetnica Emma Sofia. Razstava “I will cry here a little bit” (Tu bom še malo jokala) se nahaja na prostem in si jo je tako mogoče ogledati tako v živo kot tudi na spletu.

 

Do 18. aprila poteka natečaj za likovna dela v tehniki praskanke na tematiki Pandemično onesnaževanje in čebele ali Šopek cvetlic namesto vreče smeti. Več informacij o natečaju najdete tukaj.

 

V mestno jedro Kranja se 23. aprila ponovno vrača razstava sodobne kinetične keramike πr kvadrat 2021, ki z različnimi prostorskimi instalacijami mesto spremeni v veliko galerijo. Razstava πr kvadrat je letos nastala v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj, Akademijo za likovne umetnosti in oblikovanje, Naravoslovnotehniško fakulteto in Zavodom za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

 

 

Spletni dogodki Kluba študentov Kranj

Spletni dogodki KŠK

Dijakom in študentom aprila ne bo dolgčas! Klub študentov Kranj namreč pripravlja virtualne izobraževalne in zabavne dogodke.

 

 

Vaše najljubše jedi si naročite na dom

Nekateri gostinci v Kranju ponujajo dostavo na dom ali osebni prevzem.

Kljub ukrepom, ki gostincem onemogočajo normalno delovanje, Kranjčanke in Kranjčani ne boste prikrajšani za okusno kulinarično ponudbo! Precej gostincev namreč (na novo) ponuja dostavo na dom oz. osebni prevzem. Seznam ponudnikov si lahko ogledate tukaj. Pa dober tek!

 

Zdrave in okusne jesensko-zimske jedi.

 

Nakupujte lokalno

Z nakupom lokalne hrane podpremo delovanje kranjskih kmetovalcev njihovo delovanje.

Kranjski kmetovalci pridelujejo bogate in raznolike pridelke. Z nakupom podpremo njihovo delovanje, se izognemo gneči v trgovini, nakupujemo lokalno in sveže, proizvedemo manj odpadkov, saj vse lahko nakupimo v lastni trajni embalaži. Seznam si lahko ogledate tukaj.

 

Oddih v naravi

Kranj je z eno nogo v naravi, zato ni težko poiskati njenih mirnih kotičkov.

Kranjčani in Kranjčanke imamo to srečo, da smo z eno nogo vedno v naravi, zato nam ni težko poiskati njenih mirnih kotičkov. Preverite denimo naše kolesarske ali pohodniške oz. sprehajalne predloge. Še zlasti v teh časih pa najbolj prijajo tisti izleti, kjer zavijemo s poti in se prepustimo raziskovanju skritih kotičkov. Več predlogov najdete tukaj.

 

Vsak izmed nas lahko pripomore k zamejevanju širjenja koronavirusa z upoštevanjem predpisanih ukrepov. In ob tem lahko še vseeno uživate v zgornjih namigih. Upamo, da se kmalu zopet vidimo tudi v živo! 

 

Želite prebirati še več takšnih vsebin? Naročite se na naše e-novice!
 
Da, želim prejemati e-novice. Pravno obvestilo najdete tukaj.
 
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo