SL
EN DE IT

Predstavitev okoljskih znakov turističnim ponudnikom, ki jih priznava Zelena shema slovenskega turizma

Kranj, 12. marec 2020 - V četrtek, 12. marca, je na Mestni občini Kranj (MOK) potekala predstavitev okoljskih znakov za pridobitev znaka SLOVENIA GREEN za turistične ponudnike. Prisotne je pozdravil podžupan Robert Nograšek, ki je uvodoma povedal, da je trajnostno delovanje v občini že dolgo časa med prioritetnimi nalogami in da letos MOK vstopa v Zeleno shemo slovenskega turizma, kar bo dodaten korak v trajnostnem delovanju in razvoju.

 

Udeleženci so se seznanili z Zeleno shemo slovenskega turizma in z mednarodno uveljavljenimi okoljskimi, trajnostnimi ter ekološkimi znaki, ki jih lahko sami pridobijo, če želijo pridobiti znak Slovenia Green. Seznanili so se z navodili za pridobitev posameznih znakov in zakaj je tako pomembno, da se tudi sami obnašajo trajnostno.


Namen predstavitve je spodbujanje ponudnikov za pridobivanje okoljskih/trajnostnih znakov – kar velja tako za nastanitve kot tudi za gostince in atrakcije – in jih s tem usmerjati k trajnostnemu delovanju. Izpostavljeni so bili tudi pomen racionalne rabe vode in ponovne uporabe vode (t.i. sive vode) ter tehnološke rešitve, ki to omogočajo. Nekateri izmed udeležencev so povedali, da skrbijo za zmanjševanje odpadkov tako, da uporabljajo steklene kozarce in vrče za vodo, za nakupe pa svojo embalažo. Spremljanje porabe energije v naši destinaciji trenutno še ni močno prisotno, je pa to predpogoj za zmanjševanje porabe energije.


Ob koncu smo ugotovili, da v precejšnji meri že delujemo trajnostno, kljub temu pa imamo še prostor za izboljšave.

 

  • Prezentacijo s predavanja si lahko ogledate TUKAJ (pdf).
I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo