SL
EN DE IT

Prešernov smenj – dan je bil naklonjen kulturnemu prazniku

09. 02. 2022

Sončno jutro in že zgodnji prihod obiskovalcev v mesto so pospremili pričetek  Prešernovega smenja, kranjskega kulturnega praznika. Že drugi v koronskem času in že devetnajsti po vrsti je letošnji Prešernov smenj v Kranju postregel z obilico  zanimivih kulturnih vsebin in močno sejemsko ponudbo, svoja vrata so odprle vse kranjske hiše kulture. Čeprav je potekal prilagojeno in z upoštevanjem zaščitnih ukrepov, je Prešernov smenj privabil v mesto obiskovalce iz vse Slovenije. Mesto je znova oživelo.

 

množica ljudi na trgu v Kranju

 

Tudi letos je častno pokroviteljstvo Prešernovega smenja sprejel predsednik republike Borut Pahor. S polaganjem venca ob spomenik Franceta Prešerna pa je kulturni praznik v Kranju počastil predsednik državnega zbora Igor Zorčič, skupaj z županom  Matjažem Rakovcem, podžupanom Janezom Černetom in direktorjem Zavoda za  turizem in kulturo Kranj Klemenom Malovrhom.

 

»Kranjski dan za romantiko 19. stoletja je s pestrim programom v zadnjih letih postal  vseslovenski kulturni praznik. Po vsej Sloveniji se je že razvedelo, da lahko v Kranju 8.  februarja vsak začuti duh največjega slovenskega pesnika, zato je, če želiš kulturni praznik  zares doživeti, na ta dan treba v Kranj. Zaradi covida-19 tudi letos Prešernovega smenja ne  moremo izpeljati v obsegu, kakršnega smo sicer vajeni, program pa je vseeno izredno pester in  Kranj vreden obiska,« je uvodoma povedal župan Kranja Matjaž Rakovec.

 

V Zavodu za turizem in kulturo Kranj smo v sodelovanju s partnerskimi hišami kulture pripravili razširjen program. Gorenjski muzej, Mestna knjižnica Kranj, Prešernovo gledališče Kranj in Layerjeva hiša so obiskovalcem mesta ponudili vrsto razstav, predstav, vodenih ogledov in koncertov.

 

ogled galerije Prešernovega Smenja

 

“Na dan slovenskega kulturnega praznika Kranj zaživi čisto po svoje. Letos smo ponosni, da se ob sicer prilagojenem programu vrača sejem domače in umetnostne obrti z 58 razstavljavci. Po mestnem jedru se je razlegal recital Prešernove poezije v izvedbi Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Dobro obiskana in lepo sprejeta so bila tudi vodenja po mestu,« je dogodek pohvalila Petra Žibert, koordinatorka kulture na Zavodu za turizem in kulturo Kranj.

 

 

Vrhunec Prešernovega dneva je vsako leto prireditev Shod muz na Kranjskem Parnasi, ki gosti aktualne Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada. Prireditev je tokrat prestavljena na 25. februarja, ko se bodo v Galeriji Prešernovih nagrajencev predstavili Mirko Cuderman, Špela Čadež, Kajetan Gantar, Dušan Kirbiš, Damijan Močnik, Jette Ostan Verjup, Anja Štefan, Andreja Zakonjšek Krt.

 

Vsakoletni Prešernov smenj, ki povezuje vse kranjske hiše kulture, je bil letos del 11- dnevnega dogajanja z naslovom Vsak dan prešernovo, ki bo na sporedu še do 12. februarja.

 

Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj:

“Kranj je Prešernovo mesto, saj skoraj ni vogala, ulice in trga v starem mestnem jedru, ki ne bi vsaj malo obujal spomina na pesnika. Zato s partnerskimi kulturnimi ustanovami verjamemo, da lahko imamo Vsak dan Prešernovo. Letos smo prvič pripravili skupen in razširjen program, ki ga bomo v prihodnjih letih še nadgrajevali. V teh 11 dneh Kranj obiskovalce nagrajuje s številnimi presenečenji v vseh hišah kulture. Vsa naša vodenja in ture po mestu so še dostopnejša in ugodnejša. Veseli smo, da nam je uspelo Prešernov smenj izpeljati v večji meri kot lani in da smo dogajanje raztegnili skoraj na polovico meseca. Tiste, ki na kulturni praznik niso uspeli obiskati našega mesta vabim, da to storijo še teh nekaj dni, ko je v Kranju Vsak dan prešernovo.”

 

Na Zavodu za turizem in kulturo Kranj smo ponosni, da je Kranj Prešernovo mesto. Z Vsak dan Prešernovo, ki bo trajal še nekaj dni, in včerajšnjim Prešernovim smenjom, želimo z video zgodbo na spodnji povezavi Kranjčani Slovencem posebej toplo čestitati ob letošnjem kulturnem prazniku. Gre za video interpretacije Zdravljice, ki je intimen pogovor s Francetom Prešernom, Kranjem in Slovenijo v izvedbi Vesne Slapar, članice ansambla Prešernovega gledališča Kranj.

 

 

Doživetja, ki predstavljajo pesnika in njegovo dvojno življenje, razpeto med poezijo in  advokaturo, v Kranju omogočamo vse leto. Med njimi je usodna in neobičajna tura Cifra al´ mož, ki govori o razdvojenostih v Prešernovem in naših življenjih, pa o  Kranju, razpetem med dve reki, med podeželje in mesto. Video zgodba, ki jo danes  delimo z vami, je del doživetja ture Cifra al´ mož v Prešernovi hiši.

 

Avtorja fotografij: Primož Pičulin in Anže Krže/Mediaspeed

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo