SL
EN DE IT

Prešernov smenj v Kranju 8. februarja

07. 02. 2022

Tudi letos bo na ulicah Kranja 8. februarja, ko obeležujemo obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna, zaživel tradicionalni Prešernov smenj. Spomin na pesnika, ki je del svojega življenja preživel v Kranju, bo prisoten po celem mestu.

 

V Galeriji Kranjske hiše (Glavni trg 2) bo na ogled razstava Prešeren med Kranjčani – O družini v Kranju sredi 19.stoletja, ki obuja zgodbe o Kranju v času, v katerem je živel France Prešeren.

 

V Prešernovi hiši si bo mogoče ogledati več razstav o pesniku, med njimi tudi novo razstavo o ženskih likih v Prešernovi poeziji.

 

Razstavo v čast Francetu Prešernu so v Mali galeriji pripravili tudi člani Likovnega društva Kranj.

 

Različne razstave bodo na ogled tudi v Mestni hiši, Stolpu Škrlovec, Layerjevi hiši, Galeriji Mahlerca, Mengentalerjevi ulični galeriji ter na gradu Khislstein.

 

V Mestni knjižnici Kranj te dni prirejajo zanimiv kviz Kr' prešerno po knjižnici, 8. februarja pa bo tam tudi koncert (Tomi Purich Trio ob 11.00). Na ta dan koncert prirejajo tudi v Stolpu Škrlovec (Hamlet Express ob 12.30).

 

V Prešernovem gledališču, pred katerim bo v dopoldanskih urah slovesnost polaganja venca ob kulturnem prazniku, bodo organizirani vodeni ogledi gledališča.

 

Nekatere kulturne hiše so pripravile tudi program za otroke – med njimi sta Mestna knjižnica Kranj ter Stolp Pungert.

 

Po mestu, v rovih pod starim Kranjem ter po kanjonu reke Kokre bodo organizirani vodeni ogledi. V Turistično informativnem centru v Kranjski hiši bo na voljno spominska čokolada v obliki Franceta Prešerna.

 

Glavni trg in Poštna ulica v starem mestnem jedru bosta prizorišči sejma domače in umetnostne obrti. Svoje izdelke bodo predstavili lokalni obrtniki, umetniki ter starinarji. Ponudba bo pestra – vse od slanih in sladkih dobrot do naravne kozmetike, nakita, dekorativnih izdelkov, pletenin, igrač ter starin.

 

Celotni program Prešernovega semnja 2022 si oglejte TUKAJ.

 

Starejši od 12. let morajo za vstop na dogodke izpolnjevati enega izmed PCT pogojev. Na dogodku se ravnamo v skladu z navodili NIJZ.

 

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo