SL
EN DE IT

Prijavna knjiga Kranj 2025 je tu!

Prijavna knjiga za kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 je končana!

 

Člani delovne skupine za pripravo kandidature so vse leto trdo delali, razvijali ideje, koncepte, da bi pripravili obsežen dokument, s katerim bosta Kranj in Gorenjska prepričala mednarodno komisijo, da si zaslužimo mesto na evropskem kulturnem zemljevidu.

Prijavna knjiga bo v kratkem objavljena tudi na spletni strani kranj2025.eu.

V dokumentu se nahaja 60 strani vizije, kako se bosta mesto in regija skozi umetnost in kulturo v naslednjih letih razvijala v sodobno in perspektivno okolje za vse nas, kot posameznike in kot skupnost. Naziv Evropska prestolnica kulture namreč ne pomeni le odličnega celoletnega kulturnega programa v tistem letu, temveč ta dolgoročno pozitivno vpliva na gospodarstvo, turizem, infrastrukturo, trajno pa se izboljša tudi kakovost življenja prebivalcev mesta in regije.

 

Z oddajo kandidature je Kranj naredil šele prvi korak do naziva Evropska prestolnica kulture. Februarja oziroma marca 2020 bo Kranj svoj program skupaj z ostalimi slovenskimi mesti, ki bodo oddala kandidature, predstavil komisiji. Do konca leta 2020 naj bi bila znana mesta, ki bodo prišla v finalni krog. Zmagovalec, ki si bo leta 2025 naziv delil s še enim nemškim mestom, pa bo znan leta 2021.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo