SL
EN DE IT

Razstava Banksy, Thank You For The Flowers

V Layerjevi hiši ujemite izjemno in še nikoli videno razstavo del najbolj znanega svetovnega grafitarja Banksyja. Razstava bo na ogled med 31. majem in 28. septembrom (tor - sob: 11h - 19h / ned: 16h - 19h).


Z Banksyjem se v estetiziranem svetu globalnega centra lahko srečamo skorajda na vsakem koraku – in navkljub temu (ali prav zato) je od hiperinflacije različnih oblik blagovne in estetske inkorporacije serviranih v vse pore vsakdanjega življenja pod pogoji neoliberalizma nacionalnih držav, ostala pri njemu samo še ena neznanka: Banksy je še vedno daleč naokrog najbolj prepoznaven anonimni ulični umetnik.

V svetu, ki ga prežema družba spektakla, v urbaniziranem vsakdanjiku, kjer ne moremo mimo neprestanega nadzorovanja, v informacijski kibernetični hrbtenjači, preplavljeni z zgodbami kriminaliziranih žvižgačev in nešteto (samo)portretiranih seksualizacij teles, vsemu navkljub umanjka ravno Banksyjeva identiteta, njegovo dejansko ime. Mesto misterioznosti tako nadomešča njegov podpis; natanko avratičnost slednjega pa vrti številke navzgor – najsi bo to vrednost njegovih licitiranih stvaritev oziroma cena nepremičnin, na katerih je pustil svoj pečat ali pa število njemu posvečenih člankov, razstav, oboževalcev in antagonistov.

O kontradikcijah notoričnega streetartističnega alkimista se bo mogoče prepričati na lastne oči, dotaknile se nas bodo lahko (ne pa mi njih) razstavljene in podpisane Banksyjeve stvaritve (bodisi iztrgane iz ulice bodisi namenoma napravljene na premične medije) in spremljevalne inštalacije, ki ga, vsaka na svoj način, vzamejo v precep: postavitev Layer Banksy, vizualno mapiranje v Layerjevi sobi avtorjev Jakoba Drmote in Domna Dolenca, Moving Graffiti srbskega umetnika ABVH, ki Banksyjeve grafite spreminja v dinamično nekajsekundno premikajočo se podobo preko formata GIF in 10 min izsek iz filma Style Wars 2, Velija in Amosa, slovensko-švicarske naveze.

 

Vstopnice:
6 € odrasli
5 € šolarji, dijaki, študenti, upokojenci, Kranjčani, Kranjčanke
Na voljo v Layerjevi hiši, na spletu: http://bit.ly/2496z1A in v Trafikah 3DVA.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo