SL
EN DE IT

Razstava o travnikih in čebelah ter drugih opraševalcih v Mestni knjižnici Kranj

17. 01. 2022

V Mestni knjižnici Kranj si lahko od jutri naprej ogledate Razstavo o travnikih in opraševalcih, katere namen je osveščanje o ogroženosti raznovrstnosti travišč, ki so osnoven vir hrane za opraševalce kot so čebele, čmrlji in metulji.

 

V današnjih časih je raznovrstnost travnikov ogrožena zaradi pozidav, drugačne rabe zemlje ter intenzivnega kmetijstva. Pisane travnike, ki predstavljajo življenjski prostor številnim opraševalcem, je mogoče zaščititi le s pravilnim koriščenjem.

 

Fotografije na razstavi, ki so bile posnete na terenu, prikazujejo različne rastline, ki jih najdemo na naših travnikih ter opraševalce, ki se na njih radi pasejo. Na primer, belo rumena ivanjščica, ki jo vsi poznamo, zelo privlači metulje, rade jo imajo tudi čebele.

 

Ste vedeli, da je lahko na enem kvadratnem metru travnika ali katerega drugega travišča prisotnih tudi do 100 različnih vrst rastlin? Taka raznovrstnost omogoča večjo odpornost za podnebne spremembe, zato si jo različne institucije trudijo ohraniti oziroma izboljšati.

 

Razstava je rezultat mednarodnega projekta z naslovom BEE-DIVERSITY, katerega nosilka je tudi Biotehniška fakulteta v Ljubljani. V Mestni knjižnici Kranj bo na ogled od 18. do 31. januarja 2022.

 

Del razstave si lahko ogledate tudi na spletu TUKAJ.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo