SL
EN DE IT

Razstava TRAVNIKI Anže Gallus Petelin

09. 08. 2022

TRAVNIKI / Anže Gallus Petelin / 2020 - 2082 

 

Galerija Kranjske hiše, 10. 8. 2022 – 1. 9. 2022

Otvoritev razstave bo v sredo, 10. 8. 2022, ob 17. uri


Serija likovnih del z naslovom "Travniki" se je rodila iz Petelinovega bolečega opazovanja okolice / družbe in njenega vse večjega ( na videz neustavljivega ) zažiranja v svobodo barvitosti, pravico raznolikosti oblik in življenja. Ustvarjanje le tega v instant vladajočo monokulturo, ki v globino prepada izpodriva kulturo - je poustvarjanje naravnega v nepravo smer! Naravno je cvetoče, je barvito, dišeče in diha.

 

V svojih kreacijah Petelin posega po mnogih zahtevnejših likovnih tehnikah od olja, akvarela, grafike,... kot tudi bolj prvinskih, kot so oglje, grafit,... Že z uporabo različnih materialov, tekstur in tehnik na eni podlagi; ponazori pomembnost raznolikosti in drugačnosti. V naravi. V družbi.

 

Osnove likovnih del se rojevajo v okolju narave in s pomočjo nje. V vetru igrajoči pigmenti barve. Božanje travnih bilk na polsuhem platnu. Kaplje dežja, ki izpirajo barvne nanose. Sonce, ki kot iz morja pije vodo, da ostane "le" sol / pigment življenja slike. Po takih in drugačnih tehnikah oz. likovnih poskusih posega Petelin. Na prvi pogled kaotične naravne sile - so še kako kontrolirane in opazovane pod budnim očesom umetnika, ki s pomočjo narave doseže posebne barvne in oblikovne učinke. Kasneje se ustvarjanje nadaljuje v ateljeju, kjer osnove dobijo likovno dušo in originalnost, h kateri strmi Petelin. Odtisi več sto let starih desk in debel dreves. Lesorezi in grafike. Uporaba starih tehnik okraševanja tradicionalnih sten hiš. Povezovanje zemlje in barve. Skrivnostni simboli preteklih verovanj v naravo.Preplet kulturnih spominov,... to in še več krasi Petelinova platna. Likovni projekt "Travniki" je glas vseh travnikov, ki jih / nas izpodriva monokultura.

 

TRAVNIK

Jaz sem travnik in travnik je jaz. Dihava. Cvetiva. Hrepeniva, pestujeva življenje poletja in izginjava v jesenskih meglicah. Dež naju pere. Sonce odpira drhteče cvetove pomladi. Sva nežna glasba preteklosti in črni oblaki pred nevihto. Dihava. Cvetiva. Nad nama roji plešočih čebel. Zvezde. Neskončnost zvezdnih polj. V vsaki travni bilki, v vsakem kamnu, zemlji, drevesu,… slišiva življenje. Življenje in tisti drugi del življenja.

 

Dihava. Cvetiva. Spominjava se sveže rose v jutru, žgečkanja žuželk. Spominjava se barvitosti – vse polno barv v soncu žarečih. Je to res zgolj spomin? Ali izginjava moj ljubi travnik? Globoko dihajva. Razcvetiva se močneje – zakaj jaz sem travnik in travnik je jaz.


Anže Gallus Petelin, Januar 2020

 

 

Anže Gallus Petelin – Vsestranski umetnik in ustvarjalec

Anže Gallus Petelin (1982) je vsestranski umetnik, ki zajema življenje s polno žlico. Slikar, kipar, pesnik, pisatelj, glasbenik in še bi lahko naštevali. Avtor, ki je leta 2012 prejel posebno priznanje za originalnost in kakovost Šole za risanje in slikanje, kjer je tudi diplomiral in sedaj nadaljuje podiplomski študij, je v že za časa svojega študija kazal neizmeren talent.

 

Kljub svojim rosnim letom se Anže Gallus Petelin namreč kaže kot zrel in kompleksen umetnik, ki nenehno ustvarja, kar dokazuje s številnimi samostojnimi in skupinskimi razstavami doma in po svetu. Avtorja pri njegovih delih odlikuje želja po ustvarjanju, želja po eksploziji barve, a hkrati zadržano, ujeto v lastne sanje.

 

Petelin je predvsem zavezan k življenju polno strasti, ki jo kaže ravno skozi svoja likovna dela.

 

doc. dr. Vesna Kamin Kajfež, umetnostna zgodovinarka

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo