SL
EN DE IT

Še do sobote: Teden restavracij tudi pr' Matičku, pri Krištofu in na Brionih

19. 10. 2022

Najbolj okusen teden, ki se ponovi dvakrat v letu, je tu! V jesenski Teden restavracij je vključenih 107 okusnih zgodb z vse Slovenije, med njimi tudi tri kranjske restavracije. Vas zanima, kaj dobrega še do sobote, 23. oktobra, pripravljajo kranjski chefi Matjaž Erzar, Uroš Gorjanc in Tomaž Polenec?

 

V Gostilni pr' Matičku se je Matjaž Erzar odločil, da preplete gozdne in morske jedi (cena menija: 23€). Tako gostje po pozdravu iz kuhinje lahko izbirajo med jelenovim ali brancinovim tatarom, sledi sezonska kremna juha in za glavno jed spet sprehod do gozda (torej: jelenov file s peteršiljevim zvitkom) ali skok na morje (tega predstavlja morski brodet s polento). Če bi zraven še kaj sladkega, je Matiček pripravil še dodatno ponudbo: jesenski cmok z domačim sladoledom oziroma čokoladno torto.

 

Gostilna pr' Matičku | Rezervacija

 

 

V Gostilni Krištof se je chef Uroš Gorjanc z ekipo tokrat odločil, da za Teden restavracij (cena menija: 27€) pripravi dve Krištofovi zgodbi. V obe zgodbi je poleg pozdrava iz kuhinje ter kombinacije zelene, hruške in skute, zajeta še postrv iz gorenjske Ribogojnice Vodomec. Potem se na koncu dva jedilnika ločita, kajti prva Krištofova zgodba se ozre k teletini, druga Krištofova zgodba pa zavije h kombinaciji jajčevcev, paradižnika in paprike.

 

Gostilna Krištof | Rezervacija

 

 

Restavracija Brioni se je tokrat, podobno kot v preteklosti, odločila, da pripravi jedilnik zanjo in zanj. Jedilnika se bereta razgibano, saj je chef Tomaž Polenec na sodobno zasnovane krožnike vključil tudi topinamburjevo kremo z rumom, pisano lečo, hobotnico, kostanje, sladoled, pomarančno pavlovo, ožgano endivijo in še kaj.

 

Na Brione boste med Tednom Restavracij lahko prišli le, če ste mizo že rezervirali, medtem ko za Gostilno Krištof (rezervacija TUKAJ) in Gostilno pr' Maričku (rezervacija TUKAJ) do sobote, ko se jesenski Teden restavracij konča, še najdete kakšno prosto mesto.

 

Ni nepomembno: vse tri omenjene kranjske gostilne na tednu, ki med gostinci že desetletje velja za najbolj zapolnjenega v letu, v ospredje postavljajo lokalne dobavitelje – poleg že omenjene Ribogojnice Vodomec (Zalog pri Cerkljah) so tu tudi Mesarstvo Hribar (Predoslje), Foodium (Kranj) in Mesarstvo Čadež (Visoko), Mlekarstvo Podjed (Olševek), divjačina Nimrod (Škofja Loka), jajca s Kmetije Koprivnikar (Golnik) …

 


 

Foto: Jure Eržen / kolektiff

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo