SL
EN DE IT

Septembrskih 5

Poletje se ležerno preveša v jesen in september je postal tisti mesec, ko nam je čez dan prijetno toplo, zjutraj ter zvečer pa že vohamo jesen. Preverite 5 namigov kako si ta mesec lahko še dodatno polepšate. 

 

Hrana: Bife.si

Na Koroški cesti 6 nas pozdravljajo novi sosedje! V Bifeju pripravo solat jemljejo zelo resno. Na meniju boste našli barvite kreacije, ki vam bodo solate predstavile v povsem drugačni luči. Sestavljajo jih lokalne sestavine, zapakirane pa so v okolju prijazno embalažo. Poleg sočnih solat v njihovi ponudbi najdeš še bistro piščančjo in zelenjavno juho z algami ter hepi kroglice in čokoladni piškot.

 

 

Pijača: Kavarna in cukrarija

Simpatična slaščičarnica stoji nasproti cerkve sv. Kancijana na Glavnem trgu. V lično urejeni notranjosti vas pozdravijo prijetne vonjave tort in sladic, ki jih pečejo tako rekoč pred vašimi očmi. Ob lepem vremenu si ob opazovanju mestnega utripa, torto ob izbrani kavi privoščite kar na terasi.

 

 

Nakup: Blanka

Začetek jeseni je čas, da se lotite novega oz. ponovno obudite ljubezen do starega hobija. Hladnejša polovica leta je kot nalašč da poprimete za pletilke ali kvačko. Trgovina Blanka na Tavčarjevi ulici je pravi naslov za vse ljubitelje pletenja, kvačkanja ali šivanja, saj na njihovih policah najdete pester izbor prej in pripomočkov za jesensko ustvarjanje.

 

 

Izlet: razgledna točka – cerkev sv. Kancijana

Za 600 let starimi zidovi se vije 163 stopnic, ki vas popeljejo 40 metrov od tal. Pogled iz razgledne ploščadi cerkve sv. Kancijana razkriva zgodbo mesta na skali. Razgled vam bo segel na vse tri verige slovenskih Alp in vse štiri strani neba. V cerkvenem zvoniku 15-krat na dan zaigra tudi 10 bronastih in umetelno narejenih melodičnih zvonov. Vstopnice so na voljo v TIC Kranjska hiša na Glavnem trgu 2. Cena vstopnic znaša 6€ na osebo oz. 4€ na osebo za družine in skupine. Ogled je mogoč vsak dan med 9. in 17. uro. Nakup lahko opravite tudi z BONOM21, najmanjša skupna vrednost je 20€.

 

 

Dogodek: Ogled filma Jadralke

Sobotni večer (18. 9.) naj bo filmski! V stolpu Škrovec se bo ob 20. uri zavrtel film Jadralke režiserja Alexa Holmesa.

»Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. Nikoli ne bodo našle sponzorja. Prešibke so in manjka jim znanja. Še prve etape jim ne bo uspelo zaključiti. Pravzaprav bodo lahko srečne, če sploh preživijo… A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, »stare konzerve, polne babnic«, kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo.« - Layerjeva hiša

 

Vstopnine ni, pogoj za ogled filma pa je PCT.

Foto: Jošt Gantar, Manca Jevšček/Bife.si, Kavarna in cukrarija

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo