SL
EN DE IT

Septembrskih 5

06. 09. 2022

September nam ponuja tople jesenske dni, ki jih izkoristimo za raziskovanje Kranja in njegove okolice. Preverite naših 5 predlogov za doživetji poln september!

 

 

Hrana: Street Food Top Stop

Nasproti Ledne dvorane na Koroški cesti 20 se nahaja Street Food Top Stop. V njihovi ponudbi boste našli  slastne pice, hrustljave tortilje, sočne burgerje, čevapčiče, kebab, toaste in domače sladice tiramisu v lončku in top stop lonček. Odprti so od ponedeljka do četrtka med 9.30 in 20.00 ter v petek od 9.30 do 19.00.

 

 

Pijača: Kavarna in slaščičarna Mali princ

Na Gorenjesavski cesti 17 se je odprla nova kavarna in slaščičarna Mali princ. Na zunanji ali notranji terasi vam postrežejo s kavo, osvežilno alkoholno in brezalkoholno pijačo in še marsičem. Najmlajši pa se bodo zelo razveselili njihovega otroškega kotička!

 

 

Nakup: Zlatarne

V mestnem jedru Kranja se nahaja 6 zlatarjev:

  • Zlatarstvo Levičnik, Glavni trg 17
  • Zlatarstvo Bivic, Cankarjeva ulica 5
  • Zlatarstvo Rangus Kranj, Reginčeva ulica 16
  • Zlatarstvo Rangus-Lončarič, Prešernova ulica 4
  • Zlatarstvo Marolt in Restavratorski atelje Mincina popravljalnica, Tomšičeva 26
  • Zlatarstvo Mohorič, Koroška cesta 16

 

Vsak izmed njih vam bo spretno in strokovno popravil napake ali poškodbe na vašem priljubljenem kosu nakita. V njihovi ponudbi boste našli tudi čudovite in unikatne kose, ki jih boste z veseljem nosili ali podarili.

 

 

Nasvet za izlet: Po poteh L’Etape Slovenia

Za nami je največji družabno-tekmovalni dogodek za amaterske kolesarje. L’Etap Slovenia je v Kranj privabil preko 1.000 kolesarjev iz 17 držav. Na trasi so se podali mimo čudovitih pogledov na Gorenjsko, ki si jih s kolesom ali peš lahko ogledate tudi vi! Kolesarji so se peljali skozi Besnico, po idilični cesti obdani z zeleno naravo. Besnica ponuja številna doživetja v naravi, med njimi zagotovo izstopajo Slap Šum, Špičasti hrib in Rovnik. S pristno domačo hrano se lahko okrepčate v gostilni Pr' Jazbcu ali okrepčevalinici »Na Razpokah«. Eden izmed večjih vzponov je bil tisti skozi Podblico, rodno vas amabsadorja dogodka Mateja Mohoriča, na Jamnik. Vas s cerkvijo Sv. Primoža in Felicijana je ena najpogosteje fotografiranih lokacij v Sloveniji, kar ne preseneča, saj je razgledi na Ljubljansko kotlino ter Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe res čudovit. Podeželjska idila se je nadaljevala na relaciji Golnik – Goriče – Trstenik. Storžič, Mala in Velika Poljana, sv. Lovrenc predstavljajo le peščico gorskih podvigov, ki jih ponujajo ti konci. Tu boste našli tudi najboljšo pico! Picerija Orli slovi po napolitanskih picah z drožmi, ki se vam bodo kar stopile v ustih. V Predosljah se obvezno ustavite na posestvu Brdo. Čudovit park ponuja sprostitev na sprehodu mimo jezer, gradu, čebelnjakov in lipicancev. V Predosljah se nahaja tudi gostilna Krištof, ki s svojimi modernimi kulinaričnimi idejami velja za eno izmed, če ne celo najboljših kranjskih gostiln. Zapeljite se še do Trboj in se po trbojskem jezeru podajte s supom, ki si ga izposodite v SUP centru Trboje. Nikakor pa se ne pozabite ustaviti še v Čolnarni, kjer se boste v idiličnem ambientu posladkali z njihovimi dobrotami.

 

 

Dogodek: Pianopolis

Festival za mesto in klavir se bo tokrat odvil 15. in 16. septembra. V četrtek bo v Stolpu Škrlovec nastopil ukrajinski pianist Lubomyr Melnyk. S svojimi hitrimi in kompleksnimi notnimi strukturami je zaslovel kot eden najhitrejših koncertnih pianistov na svetu. Vstopnico za njegov koncert lahko kupite tukaj. V petek pa ne zamudite koncerta Rebeke Rusjan Zajc. Njena glasba nima motivnega korena. Prvenstvena funkcija vsakega zaigranega motiva je, da postane referenčna točka za naslednjega, kar omogoča iluzijo posebne sorte. Vstopnico za njen koncert lahko kupite tukaj.

 

 

Foto: Street Food Top Stop, Dragan Gavranović, Pianopolis

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo