SL
EN DE IT

Spodbujevalnik turističnih idej: prijavljeni projekti

Spodaj si lahko preberete povzetke prijavljenih projektov v Spodbujevalnik turističnih idej. Imate zanimivo idejo tudi vi? Prijavite jo lahko tukaj.


Historial Carniola

Historila Carniola je ogled bogate zgodovine mesta Kranja s starodobnimi kolesi. V radiju 5 km in skupni dolžini 20 km obredemo glavne zgodovinske zanimivosti. Začnemo v gradu Kieselstein, ogledamo kostnico, se zapeljemo do Pungerta, nadaljujemo do Kokre in jo prečkamo. Pot nas pelje še do Rovov pod Kranjem kjer z animacijo bombnega napada končamo zgodovinsko popotovanje. Sledi »močnik s slanim krompirjem« kot značilna jed primestnega prebivalstva v 16. in 17. stoletju.

 

Ambasada Slovenija v Kranju

Ambasada je prostor (zaprt ali odprt) v starem Kranju, v katerem proizvajalci lokalno pridelane hrane in pijač ter turistični ponudniki določene slovenske pokrajine prodajajo in promovirajo svojo ponudbo. Od klasične prodaje jo loči zgodba »ambasade«, kjer je vstop mogoč le z »vizo« ali »popotnim listom«, ki ga pokrajina zahteva. Vsak kupec z nakupom v ambasadi pridobi popotni list, ki je »kartica ugodnosti« v pokrajini, iz katere je ponudba v ambasadi. S tem sistemom pospešujemo lokalno pridelavo in turizem v lokalnem okolju. Ambasada je odprta določene dneve v praznih lokalih mestnega jedra. Na ta način spodbujamo njegovo oživljanje.

 

Peč na volka

Peč na volka je obuditev starodavnega načina taljenja železove rude v železo. Ciljna skupina so turisti – ljubitelji zgodovine, geologije, tehnike. Predlog produkta »peč na volka« združuje obujanje tehnične dediščine, raziskovanje geoloških zanimivosti, uporabo ročnih spretnosti in splošno aktivnost saj smo vse dni izvajanja produkta tudi telesno aktivni.

 

Prešernova pita & Prešernova prešerna popotovanja

Govorimo o popolni novosti in izvirnosti na področju turizma. Ta produkt presega filozofijo že podobnih zgodb v svetu (Mozartova kroglica). Gre za turistični produkt, ki je sestavjen iz avtentičnega prehrambenega izdeleka ter unikatnih popotovanj po Sloveniji. Oboje skupaj predstavlja dva največja zaklada Slovenije - kulturno in naravno dediščino, Kranj pa predstavlja izhodišče celotne zgodbe globalnih razsežnosti.

 

Slovenija v rovih? Kranjskih seveda!

Ob začetku vseh letnih časov (pomlad, poletje, jesen, zima) in novoletnega pričakovanja se v rovih predstavijo ponudniki lokalno pridelane hrane, pijač in drugih izdelkov posamezne slovenske pokrajine. Poleg kulinarike je seveda možnost promocije turistične ponudbe. Na voljo imajo 3 dni (petek, sobota, nedelja) v začetnem mesecu letnega časa. V enem mesecu (4 tedni) se torej predstavijo po štiri pokrajine. Glede na izkazan interes po informativnih razgovorih so v začetni fazi to lahko Pomurje, Dolenjska, Štajerska in Savinjsko-Šaleška.

 

Po poti Krančkovih zakladov mesta Kranja

Otroci bi si ogledali staro mestno jedro Kranja – od Pungerta do Maistrovega trga z igro: iskanjem skrinjic Kranjčka škratka. Te naj bi bile nameščene po ena na vsakem trgu in ulici (označene z majhnim znakom Kranjčka), starega mestnega jedra, ključ bi bil enoten za odpiranje skrinjic, ki bi ga imel vodnik. Skupaj z vodnikom bi odšli na sprehod po mestu in iskali ter odpirali skrinjice, v katerih bi bila sporočila z navedeno lokacijo, kje se nahajamo, in naštete pomembne stavbe in znamenitosti tega dela, katere bi si potem z vodnikom poiskali in opisali skupaj s kakšno zanimivo zgodbico.

 

Promocija slovenskega turizma

Pri našem projektu so trudimo s personaliziranim pristopom spominkov in darilnega programa za širši krog uporabnikov. Ciljna skupina so tako tuji turisti kot tudi domači obiskovalci, ki cenijo domačo ljudsko umetnost in slovensko tradicijo.

 

Outdoor športi in turistična ponudba

Športi v naravni, aktivne počitnice, adrenalisnki izleti v naravo. Rafting, soteskanje in jamarstvo v poletnem času. Zimska ponudba turnega smučanja, krpljanja, pohodništva.

 

Sloveniataxi

Vodenje po Sloveniji manjše skupine turistov (do 4 osebe) po njihovih željah.

 

Glamping kajže Besnica

Ekoturistična storitev - glamping koče v Besnici pri Kranju, ki je streljaj od mesta, vendar v sebi skriva bisere neokrnjene narave ter kulturne dediščine. Vsebuje izreden potencial za razvoj trajnostnega turizma. Cilj je nuditi avtentično predalpsko podeželsko izkušnjo z minimalnim posegom v okolje, tržiti bogato lokalno biodiverziteto in kulturno dediščino, ne da bi jo onesnaževali in uničevali, obratno, krepili zdrava jedra narave in kulture.

I Feel Slovenia Združenje zgodovinskih mest logo Green and Safe Gorenjska košarica
 EU - sklad za regionalne razvoje  EU - sklad za regionalne razvoje Kulinaricno popotovanje CERDEE
Združenje zgodovinskih mest logo